Τιμή στον ανθρωπιστή γιατρό και διανοούμενο Κώστα Στεφανή

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την εμβληματική προσωπικότητα της διεθνούς Ψυχιατρικής, τον αφοσιωμένο και βαθιά πολιτικοποιημένο ανθρωπιστή, τον κορυφαίο Έλληνα καθηγητή Ψυχιατρικής, ακαδημαϊκό και διανοούμενο, τον Κώστα Στεφανή τίμησε χθες σε μία σεμνή ειδική εκδήλωση στην Αθήνα η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία.

Τον Κ. Στεφανή τίμησαν με σπουδαίες επιστημονικές ομιλίες τους οι διάδοχοί του στην προεδρία της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας J. A. Costa e Silva, N. Sartorius, J. J. Lopez Ibor, A. Okasha και J. E. Mezzich, ενώ ο σημερινός πρόεδρος της Εταιρείας, ο Ιταλός M. Maj, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον Κ. Στεφανή και εξήρε με θαυμασμό και προσήνεια το πρόσωπο και το έργο του επιφανούς ανδρός.

Ιδαίτερα θερμό και εξαιρετικά ενημερωμένο για τη λαμπρή σταδιοδρομία του Κ. Στεφανή ήταν το μήνυμα που απέστειλε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος απουσιάζει στο Βιετνάμ.

Στο μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Σολδάτος, ο Καρ. Παπούλιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ο Κ. Στεφανής δίδαξε ακαδημαϊκό ήθος και ατομική ακεραιότητα, ενώ υπήρξε πρωταγωνιστής στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας”. Ο Καρ. Παπούλιας επεσήμανε ακόμη ότι “η εμβέλεια του έργου του Κ. Στεφανή αντανακλάται στις θέσεις ευθύνης που του εμπιστεύθηκαν διεθνώς οι συνάδελφοί του”.

Από την πλευρά του, ο Κ. Σολδάτος υπογράμμισε ότι “ο Κ. Στεφανής εκπροσωπεί την κύρια πρωταγωνιστική δύναμη της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα για πενήντα χρόνια, έχει εμπνεύσει εκατοντάδες ψυχιάτρους να γίνουν θαυμάσιοι γιατροί, ερευνητές και καθηγητές. Αναμείχθηκε στην πολιτική και μόνον εκείνος γνωρίζει το βάθος της ανάμειξής του κατά τις διάφορες περιόδους της ζωής του”. Ο Κ. Σολδάτος τόνισε επίσης με έμφαση ότι “ο Κ. Στεφανής επέδειξε μεγάλη αφοσίωση στις ανθρωπιστικές αξίες”.

Ο σημερινός πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας M. Maj σχολίασε με σκεπτικισμό ανοίγοντας την ομιλία του: “Στην Ψυχιατρική εμπλέκονται σχολιαστές, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι οι οποίοι δημιουργούν σύγχυση και προβλήματα στην αξιοπιστία του επαγγελματικού μας κλάδου”.

Ο M. Maj τόνισε στη συνέχεια ότι “ο Κ. Στεφανής είναι ένας πολύ σημαντικός γιατρός, με πολύ σημαντική θεωρητική και κλινική συμβολή στον τομέα των συναισθηματικών διαταραχών και πρωταγωνιστής στην κοινωνική Ψυχιατρική. Υπήρξε ηγέτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε τεράστια επιρροή ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας. Αντιπροσωπεύει ένα είδος προτύπου για τον ψυχίατρο του μέλλοντος, αν και κανείς ψυχίατρος του μέλλοντος δε θα μπορέσει να κατακτήσει όσα ο Κ. Στεφανής. Σας ευχαριστώ, Κ. Στεφανή, που είσαστε για μας ένα τέτοιο μοντέλο”.

Στην τιμητική εκδήλωση για τον Κ. Στεφανή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, Γ. Φλωρίδης, Τηλ. Χυτήρης και Έκτ. Νασιώκας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη, ο ακαδημαϊκός Γρ. Σκαλκέας, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Γ. Χριστοδούλου, Μιχ. Μαδιανός, Δημ. Αναγνωστόπουλος, Βασ. Κονταξάκης, Φωτ. Τσαλίκογλου, Λεων. Στεφανής, Γ. Κασιμάτης και Αντ. Ραμπαβίλας, ο καρδιοχειρουργός του “Ωνασείου” Π. Αλιβιζάτος, η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρ. Οικονόμου – Λαλιώτη, η υπεύθυνη για τα ναρκωτικά στον τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Μ. Μαλλιώρη, οι αθλητικοί δημοσιογράφοι Γ. Διακογιάννης και Γ. Μαμουζέλος, καθώς και πλήθος ακαδημαϊκών, ψυχιάτρων, συναδέλφων, φίλων και φοιτητών του Κ. Στεφανή.

Θλιβερή, τέλος, η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, “εκπροσωπήθηκε” στην εκδήλωση από έναν σύμβουλο του Δημ. Αβραμόπουλου…