Την 4η έκδοση σχεδίου νόμου δημοσίευσε το Υπ. Υγείας και την προωθεί στη Βουλή

p>Χωρίς να υπάρξει καμιά ενημέρωση των ιατρικών και κοινωνικών φορέων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μετά την επεξεργασία του από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Μπορείτε να το ανακτήσετε από τη στήλη «Νομοθεσία» του Ygeianet, όπου βρίσκεται αναρτημένο (κλικ εδώ).

 

Πρόκειται για την 4η κατά τη σειρά έκδοση σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ και έχει ως νέο χαρακτηριστικό τη σύνταξή του με βάση τις ρυθμίσεις περί διαγνωστικών και θεραπευτικών Πρωτοκόλλων που εισήχθησαν στο άρθρο 35 του νόμου 3697/2008 (κλικ εδώ).

Είναι ενδεικτικό ότι από την ανάρτηση του σχεδίου νόμου αιφνιδιάστηκαν ακόμη και Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων προσκείμενοι στον σκληρό πυρήνα της ΝΔ,  οι οποίοι είχαν επισκεφτεί στις 14 Οκτωβρίου 2008 τον κ. Αβραμόπουλο εκδίδοντας εν συνεχεία το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά την 14-10-08 συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και του παρέδωσαν υπό μορφή Σχεδίου Νόμου τη θέση τους πάνω στο επίμαχο ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης των όρων και προϋποθέσεων που αναφέρονται στην «Ίδρυση και Λειτουργία Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Τώρα οι εν λόγω Πρόεδροι εκφράζουν δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους διότι τίποτα ουσιαστικά απ΄ όσα πρότειναν στον κ. Αβραμόπουλο δεν ελήφθη υπόψη. Είναι ενδεικτικό ότι στο σχέδιο νόμου διαγράφεται ως έννοια ακόμη και ο Οικογενειακός γιατρός και εισάγεται ο όρος προσωπικός γιατρός.

 

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτήσουμε πλήρη άποψη της συντακτικής επιτροπής του Ygeianet για το σχέδιο νόμου, όπως επίσης και τις απόψεις φορέων. Ευπρόσδεκτες και οι απόψεις κάθε συναδέλφου.

Δημήτρης Βαρνάβας