Την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση Παπανδρέου προς Καραμανλή

 

Πολιτική εγκατάλειψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Προνοιακού Συστήματος από την κυβέρνηση καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσε σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή.

Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας 25 χρόνια μετά από τη θεσμοθέτησή του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε σημείο οριακής λειτουργίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της, ιδιαίτερα από την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, εγκατέλειψε το ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

»Η διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση του συστήματος, συνεχίζεται και με τον προϋπολογισμό του έτους 2009. Οι προσλήψεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών, υπολείπονται κατά πολύ του αριθμού των αποχωρούντων με αποτέλεσμα την υπολειτουργία ή την αναστολή λειτουργίας κρίσιμων τμημάτων των Νοσοκομείων της χώρας όπως τα χειρουργεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

»Οι προμήθειες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ακόμη και σε αναλώσιμα υλικά σχεδόν έχουν ανασταλεί, εξ αιτίας των υπέρογκων χρεών τους προς του προμηθευτές με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής στοιχειωδών νοσηλευτικών υπηρεσιών. Οι λίστες αναμονής των πολιτών για εξετάσεις και εγχειρήσεις μεγαλώνουν διαρκώς. Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός μεταβιβάζεται σταθερά προς τον ιδιωτικό τομέα προς τον οποίο χορηγούνται αφειδώς άδειες, ενώ οι αντίστοιχες επενδύσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν αναπτύσσονται.

»Η ουσιαστική κατάργηση των απογευματινών ιατρείων από τη λειτουργία των οποίων εξυπηρετούνται ένα εκατομμύριο πολίτες το χρόνο με τη διαρκή χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ταλαιπωρία του ελληνικού λαού. Η απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας οδηγεί σε σοβαρές δυσχέρειες και στην εκπαίδευση των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών.

»Ταυτόχρονα η κυβέρνηση οδηγεί σε αναστολή λειτουργίας όλα τα κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών τα οποία δεν χρηματοδοτεί εδώ και αρκετούς μήνες με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία, ενώ οι λίστες αναμονής για προγράμματα του ΟΚΑΝΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί.

»Την ίδια εγκατάλειψη βιώνουν και οι ψυχικά ασθενείς οι οποίοι κυριολεκτικά σε λίγο θα βρεθούν στο δρόμο εξ αιτίας της εγκατάλειψης και μη χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του μεγάλου προγράμματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Βάσει αυτών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου ερωτά τον πρωθυπουργό:

1. Γιατί συνεχίζει η κυβέρνηση την πολιτική εγκατάλειψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και του Προνοιακού Συστήματος της χώρας;

2. Πότε νομίζει η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της, οι οποίες σήμερα απλώς αναδεικνύουν την αναξιοπιστία της;

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, οι κινητοποιήσεις για τα ωράρια εργασίας, οι απλήρωτοι γιατροί και φαρμακοποιοί από τα ασφαλιστικά ταμεία και η κινητοποίηση των απλήρωτων προμηθευτών δημόσιων νοσοκομείων παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα, προσθέτοντας ότι «η απαξίωση και εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας και η ενίσχυση με κάθε μέσο του κεφαλαίου και των εμπόρων της υγείας του ελληνικού λαού αποτελούν συνειδητή επιλογή και πολιτική της κυβέρνησης του κ.Καραμανλή».