Την Τετάρτη “κληρώνει” για το ΕΣΥ

Το τελικό “επιχειρησιακό σχέδιο ανασύνταξης του ΕΣΥ”, δηλαδή τη μείωση των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών, τις συγχωνεύσεις κλινικών και τις μετατροπές νοσοκομείων έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Λυκούργος Λιαρόπουλος, ο οποίος είχε αναλάβει την επιστημονική εισήγηση των αλλαγών, δήλωσε ότι το σχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας "δεν έχει καμία σχέση με τις προτάσεις αναδιάρθρωσης" που κατέθεσε ο ίδιος, ενώ τη δική του μελέτη για τον υγειονομικό χάρτη παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα και ο επικεφαλής της δεύτερης "ομάδας μελέτης", καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, στην οποία εισάγει τον νεολογισμό της "γεωοικονομίας" της πολιτικής υγείας. Η εξειδίκευση των μέτρων θα συζητηθεί στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου με τους διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας.

Παραίτηση με ερωτήματα. Την 4η υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης θα εκπροσωπήσουν οι υποδιοικητές της, αφού την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε ο διοικητής Άρης Μπουσουλέγκας "για προσωπικούς λόγους", όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος. Ο ίδιος ο Άρ. Μπουσουλέγκας δεν έχει κάνει καμία σχετική δήλωση, ενώ η παραίτησή του ήρθε σε μια στιγμή που οι αλλεπάλληλοι σχεδιασμοί και προτάσεις για τις αλλαγές στο ΕΣΥ προκαλούν αντιπαραθέσεις υψηλόβαθμών διοικητικών στελεχών για τον τρόπο που θα υλοποιηθούν.

Στάση εργασίας. Την Τετάρτη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προχωρά σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση με το “επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ” επισημοποιεί την πλήρη αδιαφορία της για την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας.
Τα σχέδια του Ανδρέα Λοβέρδου για το ΕΣΥ θα συζητήσουν σήμερα το μεσημέρι ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος (που διετέλεσε και διοικητής της μίας εκ των δύο υγειονομικών περιφερειών της Μακεδονίας- Θράκης), σε συνάντηση που θα έχουν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.

Κ. ΚΕΚ.