Την Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση το νομοσχέδιο που περιέχει τις διατάξεις για το πλαφόν και τις προσλήψεις

p> 

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση του νομοσχεδίου «περί κοινωνικής αλληλεγγύης», το οποίο περιέχει και τις διατάξεις για το πλαφόν και τις προσλήψεις, να γίνει σε 2 έως 3 συνεδριάσεις, οπότε η ψήφιση θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Θα χρειαστεί συνεπώς αγώνας δρόμου, ώστε να δημοσιευτεί έγκαιρα σε ΦΕΚ, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα έγκρισης των εκκαθαρίσεων από Εντελλόμενα και Επιτρόπους. Επίσης ελπίζουμε η Υπουργός Υγείας να τηρήσει τη δέσμευσή της και να αποστείλει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας εγκύκλιο από κοινού με τον Υπουργό Οικονομικών προς όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να μην κωλυσιεργήσουν επικαλούμενοι άγνοια των ρυθμίσεων που έχουν επέλθει.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου η διάταξη αύξησης του πλαφόν θα προκαλέσει ετήσια δαπάνη ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Στο ζήτημα των 2000 θέσεων γιατρών υπήρξαν δηλώσεις από την Υπουργό Υγείας στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή. Η Υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα:

«Αυτή τη στιγμή προχωρούν οι 793 προσλήψεις που έρχονται να καλύψουν κενές οργανικές θέσεις. Αυτές αναλύονται: οι 606 σε νοσοκομεία, 35 σε ΕΚΑΒ και 152 σε Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ. Ταυτόχρονα υπήρχαν 907 θέσεις για να φτάσουμε στους 2.000 που ήταν εκτός οργανικών θέσεων. Γι’ αυτό φέραμε τη διάταξη και ζητάμε και τη δική σας στήριξη. Και μάλιστα το στρογγυλοποιήσαμε και είπαμε ότι οι ειδικευόμενοι είναι 250, γιατί τόσους ενέκρινε ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση και το Γενικό Λογιστήριο, από τον κ. Παπαθανασίου. Αυτό είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό και προχωρούν. Αλλά πέραν αυτού, εμείς στρογγυλοποιούμε το 907 και το κάνουμε 1.000. Και έτσι εξασφαλίζουμε 93 θέσεις παραπάνω».

Σχετικά με ερωτήματα συναδέλφων πώς προκύπτει το πλαφόν των 6443,07 ευρώ να διευκρινίσουμε τα εξής: ο Εφέτης με 19 χρόνια υπηρεσίας έχει Βασικό Μισθό 3.245,05 ευρώ και χρονοεπίδομα 40% (δηλ. 1298,02 ευρώ). Λαμβάνει επίσης 950 ευρώ επίδομα Βιβλιοθήκης και 950 ευρώ πάγια αποζημίωση. Αθροιζόμενα τα παραπάνω δίνουν το πλαφόν των 6443,07 ευρώ.

Συναδελφικά

Δημήτρης Βαρνάβας