ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΚΕΣΥ: Θα βρουν αντιμέτωπο το σύνολο του ιατρικού κόσμου

Σε παλαιότερη συνάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται να καταργηθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και ότι η εκπαίδευση των γιατρών θα αναμορφωθεί από μηδενική βάση! Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ανακοίνωσε το ίδιο πριν 7 ημέρες. Η πρωτοφανής αυτή δήλωση και πρόθεση αποκαλύπτει τον αδίστακτο και κυνικό χαρακτήρα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το ΚΕΣΥ που θεσμοθετήθηκε στις αρχές της 10ετίας του 1980 και ο ρόλος του επικαιροποιήθηκε και αναμορφώθηκε τον Φεβρουάριο 2019 δεν είναι πλέον αρεστό στους κρατούντες, άρα είναι περιττό. Με τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΕΣΥ ανέλαβε έναν σαφή και συγκεκριμένο επιτελικό ρόλο εστιασμένο στην εκπαίδευση των γιατρών και γενικότερα των υγειονομικών, οι κανόνες της οποίας χρονολογούντο από το 1992! Έτσι τα τελευταία 3 χρόνια 600 περίπου έγκριτοι γιατροί από όλες τις ειδικότητες, Πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ και αυτοαπασχολούμενοι εργάσθηκαν σκληρά δεκάδες ώρες και ετοίμασαν εκπαιδευτικά προγράμματα, βιβλιάρια ειδικευόμενων, αξιολογήσεις εκπαιδευτικών κέντρων αναμορφώνοντας τις υπάρχουσες και ταυτόχρονα ετοίμασαν πλήρεις φακέλους για νέες ειδικότητες και εξειδικεύσεις. Παράλληλα, από το ίδιο χρονικό διάστημα το ΚΕΣΥ σε συνεργασία με τις 45 Επιστημονικές Εταιρείες ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων σε δεκάδες συναντήσεις ετοίμασαν το νέο θεσμικό πλαίσιο για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και τα συνέδρια.

Όλο αυτό το τεράστιο έργο αναμένει εδώ και 1 χρόνο την αξιολόγηση του από την ηγεσία του υπουργείου υγείας η οποία θέλει να το απεμπολήσει χωρίς να προβάλει κανένα ευλογοφανές πειστικό επιχείρημα.   Με απόφαση του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στις 13-8-2019, καταργήθηκε  η πρόσφατη Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας ( 19-6-2019, Αρ.Πρωτ. Γ5α/Γ.Π. οικ.46754 ) που είχε όλες τις δικλείδες ασφαλείας για την επάρκεια και την ποιότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και, κυρίως, έβαζε για πρώτη φορά διαφανείς κανόνες και περιορισμούς σε ένα πεδίο προκλητικά ασύδοτο και μοναδικό διεθνώς (1300 Ιατρικές Εταιρείες χωρίς πιστοποίηση, 900 ιατρικά συνέδρια το χρόνο χωρίς κριτήρια και εχέγγυα αξιοπιστίας)

Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως, δεν επιθυμεί διαφάνεια και αξιοκρατία. Ενοχλείται από την προσπάθεια που έγινε ώστε να αναμορφωθεί το άναρχο αυτό τοπίο που είχε πολλαπλές στρεβλώσεις και προβλήματα όπως, αδιαφανής διαχείριση κονδυλίων, προκλητή ζήτηση και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων, καταστρατήγηση των κανόνων της τεκμηριωμένης ιατρικής, και που προσφέρει έδαφος να αναπτυχτεί η διαφθορά και να ενισχυθεί το πελατειακό της κράτος.

Προειδοποιούμε ότι θα βρουν αντιμέτωπο το σύνολο του ιατρικού κόσμου. Η οπισθοδρόμηση θα αντιμετωπισθεί.