Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ρεβανσιστική η δίωξη του πρ. αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ από τον ΙΣΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχετικά με την αναίτια και χωρίς αρμοδιότητα παραπομπή του γιατρού και πρώην αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, από τον ΙΣΑ. Συγκεκριμένα, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ασκούσε τα νόμιμα καθήκοντά του σχετικά με την διενέργεια ελέγχου για την συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών και το ΔΣ του ΙΣΑ τον παραπέμπει στο πειθαρχικό συμβούλιο για τον λόγο αυτό.  Παράλληλα, καλείται ο υπ. Υγείας, ως ο μόνος αρμόδιος, να ακυρώσει την απόφαση του ΙΣΑ. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 

«Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκφράζει την διαμαρτυρία του για την αναίτια και χωρίς αρμοδιότητα, παραπομπή από το ΔΣ του ΙΣΑ στο πειθαρχικό συμβούλιο, του πρώην αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ και γιατρού Παναγιώτη Γεωργακόπουλου με έωλες και σαθρές κατηγορίες, επειδή ασκούσε τις από τον νόμο αρμοδιότητές του για έλεγχο της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών, με στόχο της διαφύλαξη του δημοσίου χρήματος από ενδεχόμενη κατασπατάληση.

Ο έλεγχος του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, με όποια επαγγελματική ιδιότητα, διενεργείται σύμφωνα με τον νόμο, μόνο από τους υπουργούς που τον διόρισαν αφού ο ΙΣΑ και κάθε ιατρικός σύλλογος ελέγχει πειθαρχικά τους γιατρούς για παραβάσεις κατά την άσκηση ιατρικού έργου. Η αρμοδιότητα του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ δεν αποτελεί ιατρικό έργο και συνεπώς ο έλεγχος από τον ΙΣΑ κρίνεται μη νόμιμος και εκτός των θεσμικών του αρμοδιοτήτων.

Από το περιεχόμενο άλλωστε του ”κατηγορητηρίου” διαπιστώνεται πώς η δίωξη που ασκείται στον γιατρό και πρώην αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, συνιστά εκδήλωση ρεβανσισμού και για αυτό αποτελεί πολιτική δίωξη. Κατά τον χρόνο άλλωστε που εκκίνησε η διαδικασία από το ΔΣ του ΙΣΑ, το 2018, είχε στόχο να εκφοβίσει τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και να τον εκβιάσει να μην ασκεί τα θεσμοθετημένα διοικητικά του καθήκοντα, συμπεριφορά καθ’ όλα ύποπτη για ένα θεσμικό φορέα όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας ως μόνο αρμόδιο κατά τον νόμο, να ακυρώσει την απόφαση του ΙΣΑ για παραπομπή του γιατρού και πρώην αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ως απαράδεκτη, αφού ο ΙΣΑ είναι αναρμόδιο όργανο να ελέγχει τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για την άσκηση των διοικητικών του καθηκόντων, έστω κι είναι γιατρός».