Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ανοχύρωτη υγειονομικά η Χαλκιδική στην επέλαση του κορονοίού

Το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη άφησε ανοχύρωτη υγειονομικά την Χαλκιδική. Την στιγμή που τα κρούσματα στην Χαλκιδική αυξάνονται δραματικά, οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας στον νομό είναι ανεπαρκείς και σε λίγο, ανήμπορες να ανταποκριθούν. Με πρόσφατη εντολή της 4ης ΥΠΕ κλείνουν καθολικά τα τοπικά περιφερειακά Ιατρεία χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Υπήρξε σοβαρή καθυστέρηση στην ένταξη των Κέντρων υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας (εκτίμηση και δειγματοληψία ύποπτων κρουσμάτων) τα οποία ενεργοποιήθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου. Μόλις χθες ενεργοποιήθηκε το ΚΥ Παλαιοχωρίου και το ΚΥ Αγίου Νικολάου δεν έχει οριστεί ακόμα από το Υπουργείο Υγείας. Από τις έξι ΚΟΜΥ, που εξαγγέλθηκαν για το νομό αρχές καλοκαιριού, μέχρι σήμερα, στελεχώθηκε και λειτουργεί μόνο μία, που αυτονόητα δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις περιοχές.
 
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αυξάνεται συνεχώς η προσέλευση των κατοίκων της Χαλκιδικής στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, κάτι που θα είχε αποφευχθεί αν λειτουργούσε έγκαιρα και επαρκώς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, παρόλη την φιλότιμη και αγόγγυστη προσπάθειά τους, έχουν φτάσει στα όριά τους. Στο Νοσοκομείο εμφανίζεται ραγδαία αύξηση των νοσηλειών, ενώ η ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου έχει 5 διαθέσιμες κλίνες χωρίς να έχει ενισχυθεί με το κατάλληλο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, ιδιαίτερα στη Β. Χαλκιδική που τελευταία εμφανίζει μεγάλη αύξηση, ο ΕΟΔΥ δεν πραγματοποίησε καμία ιχνηλάτηση. Οι κάτοικοι ανήσυχοι καταφεύγουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής και πληρώνουν από το υστέρημά τους υπέρογκα ποσά για να προστατέψουν την υγεία την δική τους, των οικογενειών τους και των συγχωριανών τους.

Η κατάσταση πλέον, έχει ξεφύγει. Η ευθύνη για την έκρηξη των κρουσμάτων στη Χαλκιδική με το χωρίς όρους άνοιγμα του τουρισμού της, βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ. Η κακή κατάσταση που βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα στην Χαλκιδική, βαραίνει επίσης την κυβέρνηση. Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και απαιτούνται άμεσα, ολοκληρωμένα μέτρα και παρεμβάσεις για την προστασία των πολιτών της Χαλκιδικής.

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ