Τμηματικά η αποπληρωμή χρεών των νοσοκομείων

Της Θεοδωρας Λιακοπουλου / dliakopoulou@kathimerini.gr

Ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι, στο τέλος του 2009 θα εξοφληθούν τα χρέη μέχρι το τέλος του 2008, ενώ εκείνα του 2009 θα αποπληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Η κίνηση αυτή δίνει ανάσα στις εταιρείες, αρκετές εκ των οποίων έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση. Το συνολικό χρέος αφορά τις χρήσεις από το 2005 έως και το 2008 και αγγίζει τα 6,3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους Συνδέσμους των προμηθευτών προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τον τρόπο εξόφλησης του χρέους.

Ως προϋπόθεση για την υλοποίηση της -ανακουφιστικής για τους προμηθευτές- απόφασης έθεσε τη μείωση του οφειλόμενου ποσού κατά το ποσοστό που ο κάθε σύνδεσμος ξεχωριστά θα αποφασίσει. Σήμερα, οι Σύνδεσμοι θα ενημερώσουν εγγράφως την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ΣΕΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών) αποφάσισε την παροχή μεσοσταθμικής έκπτωσης 3%, ενώ ο ΠΑΣΥΠΟΥ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού) αποφάσισε να μην κάνει έκπτωση για τις παλιές χρήσεις – δηλαδή για τα τιμολόγια του 2005-2006, ενώ για τις ακόλουθες χρονιές θα δεχτεί μείωση της τάξης του 3,5% επί του ποσού που απομένει.

Βάσει της απόφασης του υπουργείου, η αποπληρωμή θα γίνει τμηματικά: Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (31/12/2009) θα εξοφληθούν όλα τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2008 και για τα οποία οι προμηθευτές έχουν έτοιμα εντάλματα πληρωμής. Το ποσό αυτό ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ περίπου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινισθεί ότι εντός του καλοκαιριού εξοφλήθηκαν χρέη (έως το 2008) του δημοσίου προς τον ΠΑΣΥΠΙΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών) και τα οποία υπολογίζονται σε 2,8 δισ. ευρώ. Επίσης έχουν εξοφληθεί οι μικρές ανεξάρτητες μικρές εταιρείες, αρκεί η κάθε μία να είχε συνολικό υπόλοιπο οφειλής χαμηλότερο του 1 εκατ. ευρώ.

Ανεξόφλητος παραμένει ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) καθώς τα νοσοκομεία οφείλουν στα μέλη του περί τα 2 δισ. ευρώ, όπως επίσης ο ΠΕΦ (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων), ο ΣΕΠ και ο ΠΑΣΠΥΤΕΝ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού).

Η δεύτερη φάση της εξόφλησης θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2010 και αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2009 και δεν υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε μήνα το χρέος που δημιουργείτο από τα νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους άγγιζε τα 200 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009. Από το ποσό αυτό έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν εξοφλήσει και τον Φεβρουάριο, δηλαδή, το χρέος που απομένει δεν υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ περίπου.