Το 20% σβήνει πριν φτάσει στο νοσοκομείο

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Ενας στους πέντε ανθρώπους που παθαίνει σήμερα έμφραγμα στη χώρα μας πεθαίνει πριν φτάσει στο νοσοκομείο… Από τους υπόλοιπους, περίπου 15-20% θα πεθάνουν τις πρώτες 30 ημέρες εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Δυστυχώς, καθημερινά χάνονται πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας από έμφραγμα του μυοκαρδίου και πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να σωθούν, τονίζουν οι ειδικοί.

Τα παραπάνω επισήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου, επίκ. καθηγητής Στ. Φούσας, επισημαίνοντας πως στη χώρα μας βρισκόμαστε στη φάση αύξησης των προδιαθεσικών παραγόντων, αύξησης των εμφραγμάτων και των θανάτων. «Απαιτείται», υπογράμμισε, «καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών μετά την εμφάνιση του εμφράγματος. Σε καλά οργανωμένα κράτη οι ασθενείς μεταφέρονται σε καλά οργανωμένες καρδιολογικές κλινικές, όπου διενεργείται αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου».

«Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει οργανωμένη αντιμετώπιση του εμφράγματος. Τουλάχιστον στην Αττική και σε μεγάλες πόλεις είναι δυνατόν σε οργανωμένη βάση να υπάρχουν καρδιολογικές κλινικές με έμπειρο προσωπικό στο αιμοδυναμικό εργαστήριο (π.χ. 3-4 στην Αττική), όπου και προσφέρεται βοήθεια στους εμφραγματίες και θα γίνονται αγγειοπλαστικές για να μειωθεί η θνησιμότητα στο 4-6% τον πρώτο μήνα. Με την εμφάνιση οπισθοστερνικού πόνου είναι καλό οι ασθενείς να λαμβάνουν μια ασπιρίνη και με γρήγορο τρόπο να φτάνουν στο νοσοκομείο», κατέληξε ο κ. Φούσας.

Πρώτη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της αύξησης των εμφραγμάτων στην Ελλάδα είναι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό, ενώ δεύτερη προτεραιότητα θεωρεί την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου των κινητών μονάδων με μοτοσικλέτες-μονάδες για τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τρίτη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή, αποτελεί η ανάπτυξη δικτύου νοσοκομείων, ούτως ώστε να μπορούν οι μονάδες αυτές μέσα στον ταχύτερο δυνατό χρόνο να διακομίζουν ασθενείς στα νοσοκομεία, τα οποία θα είναι έτοιμα για να εφαρμόσουν την αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή την προεμφραγματική στηθάγχη.

Για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μίλησε ο καθηγητής Αντώνης Μανώλης, τονίζοντας πως τα θύματα ανέρχονται σε περισσότερα των 300.000 ετησίως στην Ευρώπη και σε παρόμοιο αριθμό στις ΗΠΑ. Ο αιφνίδιος θάνατος χρειάζεται πρωτογενή πρόληψη, καθώς το πρώτο κλινικό επεισόδιο είναι συχνά μοιραίο, ειδικά σε ασθενείς με κοιλιακές ταχυαρρυθμίες.

Σημειώνει ότι συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή το 20ό Συνέδριο της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με θέμα «Εξελίξεις στην Καρδιολογία».