Tο 47,6% των Ελλήνων λέει «όχι» στο εμβόλιο

Με το άνοιγμα των σχολείων η νέα γρίπη έκανε αισθητή την παρουσία της.

Τηλεφωνική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της εταιρείας Opinion, που διεξάγεται σε εβδομαδιαία βάση από τις 24 Αυγούστου, έδειξε ότι τα νέα κρούσματα την εβδομάδα 14 έως 20 Σεπτεμβρίου διπλασιάστηκαν, σε σύγκριση με τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες.

Η έρευνα είναι αντιπροσωπευτική και γίνεται σε 3.000 νοικοκυριά με 8.688 μέλη σε όλη τη χώρα.

Τις τρεις πρώτες εβδομάδες για τις οποίες υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, αρρώσταινε κατά μέσο όρο 1,5 άτομο στα χίλια, ενώ μετά το άνοιγμα των σχολείων ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, αυξήθηκε αλματωδώς.

Τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται στις ηλικίες των μικρών παιδιών έως τεσσάρων ετών και των μεγαλύτερων έως 17 ετών.

Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι μέχρι τουλάχιστον την προηγούμενη εβδομάδα, η πανδημία στη χώρα μας βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το ποσοστό μολύνσεων δεν ξεπερνούσε το 1-1,5% του πληθυσμού. Το 15,3% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι είναι ενημερωμένοι για τη γρίπη, το 54,2% αρκετά ενημερωμένοι, το 23,3% λίγο και το 7,3% καθόλου.

Ενας στους τρεις Ελληνες (30,6%) δηλώνει ωστόσο ότι έχει μικρή πιθανότητα να μολυνθεί από τον ιό H1N1 τους προσεχείς έξι μήνες και το 20,9% ότι αυτό δεν είναι καθόλου πιθανό…

Επικινδυνότητα

Στην ερώτηση «πόσο επικίνδυνο για την υγεία σας θεωρείτε ότι θα ήταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το 45% απαντά λίγο ή καθόλου, ενώ το 50% «πολύ» ή «αρκετά».

Ενα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εκφράζει επιφύλαξη για το νέο εμβόλιο της γρίπης. Στην ερώτηση «Σκέφτεστε να εμβολιαστείτε μόλις είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, εσείς ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού σας», το 33,3% (ένας στους τρεις) απάντησε «σίγουρα όχι» και το 14,3% «μάλλον όχι».

Γενικότερα το επίπεδο των εμβολιασμών είναι χαμηλό. Μόλις το 12% του πληθυσμού εμβολιάστηκε για την εποχική γρίπη το προηγούμενο έτος και 9% για τον πνευμονιόκοκκο. Οι ερωτηθέντες που ζουν σε αστικά κέντρα, είναι πιο επιφυλακτικοί με το νέο εμβόλιο και δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους κατοίκους των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών. Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών δηλώνουν, ωστόσο, συχνότερα ότι δεν έχουν την αναγκαία ενημέρωση για τη νέα γρίπη και ενώ θεωρούν μικρό το ενδεχόμενο να προσβληθούν, έχουν μεγαλύτερη ανησυχία για την έκβαση της ασθένειας.