Το 65ωρο σκόνταψε… τελικά στην πλευρά των σοσιαλιστών

 

Αναζητείται συμβιβασμός στο Ευρωκοινοβούλιο

Της απεσταλμένης μας στη Γενεύη Χριστινας Κοψινη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκρυψε χθες την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο Υπουργών και Απασχόλησης επί των δύο οδηγιών για τον χρόνο εργασίας και τα ιδιωτικά γραφεία προσωρινής απασχόλησης. Μάλιστα, μετά τη 14ωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Λουξεμβούργο ο αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης επίτροπος κ. Βλ. Σπίντλα δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, προβαίνοντας σε μια δήλωση με την οποία φάνηκε να προδικάζει ότι η νέα οδηγία που νομιμοποιεί πλήρως το 65ωρο στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας θα είναι σύντομα πραγματικότητα, αφού, όπως σημείωσε, η συμφωνία αποτελεί ένα «μεγαλειώδες βήμα που δείχνει ότι η «ευασφάλεια» (flexicurity) μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη». Βεβαίως, πρόσθεσε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο», στο οποίο θα προωθηθεί για δεύτερη ανάγνωση το θέμα, εκφράζοντας και την ελπίδα πως η συμφωνία θα εγκριθεί και από την πλειοψηφία του σώματος.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, φάνηκε ότι το πιο πιθανό είναι να μην καταστεί δυνατή η έκδοση της περίφημης οδηγίας και να παραμείνει το καθεστώς του χρόνου εργασίας στο ισχύον πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητηθεί κάποια συμβιβαστική φόρμουλα μετά το Ευρωκοινοβούλιο στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής στην οποία εκπροσωπείται το Συμβούλιο Υπουργών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο.

Η διαφοροποίηση που αλλάζει το σκηνικό προήλθε από την πλευρά των σοσιαλιστών, οι οποίοι έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση του Συμβουλίου διότι επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και διαταράσσει την ισορροπία της εργασιακής με την οικογενειακή ζωή. Εντονες αντιδράσεις υπήρξαν κι από την πλευρά της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Βεβαίως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι και οι δύο πλευρές θα τηρήσουν σταθερή θέση μέχρι το τέλος της διαδικασίας (όπως αποδεικνύει και η στάση της πλειοψηφίας των σοσιαλιστών και του επικεφαλής της ETUC στην αποκαλούμενη οδηγία «Μπολκενστάιν»).

Σε αυτό το πλαίσιο των διαφοροποιήσεων ήταν χαρακτηριστική η στάση της ελληνικής πλευράς. Η υπουργός Απασχόλησης κ. Φ. Π. -Πετραλιά, η οποία μετείχε στο Συμβούλιο και αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία, διαφώνησε όχι μόνο με την αύξηση του χρόνου εργασίας αλλά και με τη συζήτηση του θέματος «σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων και υποχρεώνει σε μιαν άλλη οπτική, με πρόταγμα την ασφάλεια του κόσμου της εργασίας». Η κ. Πετραλιά έσπευσε να υπενθυμίσει στο Συμβούλιο ότι η κυβέρνηση «δεν είναι σοσιαλιστική αλλά συντηρητική» και κάλεσε το Συμβούλιο να δώσει ένα «πολιτικό μήνυμα ασφάλειας στους πολίτες». Ανάλογη στάση με αυτήν της Ελλάδας τήρησαν η Κύπρος, η Φινλανδία και η Ισπανία, ενώ διαφωνίες εξέφρασαν η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Ολλανδία.

Αυτό το πνεύμα διαπέρασε και την ομιλία που έκανε η κ. Πετραλιά στην Ολομέλεια της 97ης διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, χθες στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.

Επέμεινε πώς προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι «η ποιοτική εργασία», προσθέτοντας ότι «το φαινόμενο της φτώχειας επιβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την υπογράμμιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου».