Το αδιαχώρητο στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος

 

Αναμονή έως και 3 μήνες

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Η απόφαση και η θέληση να κόψει κάποιος το κάπνισμα με τη βοήθεια ειδικών συναντάει εμπόδια, αφού εως και τρεις μήνες φθάνει η αναμονή για το πρώτο ραντεβού στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν στη χώρα μας, γεγονός που «αναστέλλει» σε πολλές περιπτώσεις την προσπάθεια των εξαρτημένων της νικοτίνης να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός αυτών που θα απευθυνθούν στα ιατρεία θα εκτιναχθεί με την υιοθέτηση των αυστηρών αντικαπνιστικών μέτρων, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα περίπου 35-40 ιατρεία διακοπής καπνίσματος (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) που υπάρχουν στη Ελλάδα θα αποδειχθούν πολύ λίγα στην πράξη.

Η «Κ» απευθύνθηκε σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος νοσοκομείων, καταγράφοντας τον χρόνο αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα «απεξάρτησης». Αυτή τη στιγμή, στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο το πρώτο ραντεβού δίνεται για τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ στο σχετικό ιατρείο της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ημερομηνίες για ραντεβού υπάρχουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ραντεβού για διακοπή καπνίσματος κλείνεται σήμερα για τα μέσα Αυγούστου, στο αντικαρκινικό «Αγιος Σάββας» για τις 5 Αυγούστου, στο Κρατικό Νίκαιας για τις 14 Ιουλίου και στο «Σισμανόγλειο» οι γιατροί ενημερώνουν ότι «είναι κλεισμένος όλος ο Ιούνιος» και παραπέμπουν σε ραντεβού για τον επόμενο μήνα.

Αντίθετα, σε άλλα νοσοκομεία η αναμονή είναι πολύ μικρότερη. Ετσι, την περασμένη Πέμπτη όποιος ήθελε να ξεκινήσει πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος στην Πνευμονολογική Κλινική του ΝΙΜΤΣ έκλεινε ραντεβού για τις 24 Ιουνίου, στο Θριάσιο για τις 11 Ιουνίου, στο «Σωτηρία» για μεθαύριο 9 Ιουνίου, όπως και στο «Αμαλία Φλέμινγκ».

Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, διαθέσιμο ραντεβού για τον Ιούνιο δεν υπήρχε, ενώ, αντίθετα, στο ιατρείο του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», όποιος ήθελε μπορούσε να κλείσει ραντεβού για μεθαύριο.

Σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης, το πρώτο ραντεβού ήταν για τις 18 Ιουνίου, στο Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης για τις 10 Ιουνίου και στο Νοσοκομείο Καβάλας για τις 9 Ιουνίου. Μεγάλες διακυμάνσεις στον χρόνο αναμονής καταγράφονται και στα ιατρεία του ιδιωτικού τομέα και είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Πέμπτη σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο του Λεκανοπεδίου έκλειναν ραντεβού στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος για την επομένη, ενώ σε άλλο ενημέρωναν ότι όλος ο Ιούνιος είναι κλεισμένος.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι ο χρόνος αναμονής συναρτάται με το «είδος» του προγράμματος διακοπής καπνίσματος που εφαρμόζει το κάθε ιατρείο (εντατικό ή μη), αλλά και την εσωτερική του οργάνωση. Π.χ. το Κέντρο Διακοπής Καπνίσματος στο Ευγενίδειο κλείνει τον Αύγουστο και επομένως, κάνει νέες εγγραφές στο πρόγραμμα έως τις 20 Ιουνίου, προκειμένου οι συμμετέχοντες να έχουν τη σωστή παρακολούθηση τον πρώτο και πιο δύσκολο μήνα της προσπάθειάς τους.

Πάντως, η ζήτηση αναμένεται να εκτιναχθεί το προσεχές διάστημα εν όψει της έναρξης των αντικαπνιστικών μέτρων του υπουργείου Υγείας. Οπως τόνισε στην «Κ» ο καθηγητής, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σαφώς θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα αντικαπνιστικά ιατρεία στη χώρα μας στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Για τον λόγο αυτό η Εταιρεία προγραμματίζει σεμινάρια τον προσεχή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για την εκπαίδευση γιατρών στις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.