Το AIDS θεριεύει η Πολιτεία κωφεύει

Κώδων κινδύνου για το AIDS. «Η χώρα μας εμφανίζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δύο πρωτιές: Ερχεται πρώτη σε κρούσματα από ετεροσεξουαλική επαφή με σύντροφο υψηλού κινδύνου και σε οροθετικούς μεταξύ αιμοδοτών και υποψηφίων αιμοδοτών», επισημάνθηκε, χθες, στην έναρξη τριήμερων εκδηλώσεων (στο Γκάζι) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

 

«Η εμφάνιση του AIDS πριν από 26 χρόνια διέψευσε τις προσδοκίες ότι η επιστήμη μπορεί να δώσει άμεσα απάντηση σε τέτοιες μάστιγες, η δε αλλαγή σύστασης του ελλαδικού πληθυσμού με την είσοδο μεταναστών, ανέτρεψε την καθησυχαστική εικόνα και η ενημέρωση του πληθυσμού και οι εκστρατείες μη κυβερνητικών οργανώσεων καλύπτουν προσωρινά το κενό της κρατικής παρέμβασης», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΜΚΟ PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας.

«Δυστυχώς, αυτό που δεν αναλαμβάνει το κράτος πέφτει στις πλάτες της κοινωνίας των πολιτών», ανέφερε ο ίδιος, γνωστοποιώντας ότι στην πρόταση της οργάνωσης PRAKSIS ανταποκρίθηκαν αρκετές οργανώσεις που συμμετέχουν στο τριήμερο με θέμα «ενημέρωση-προφύλαξη-εκπαίδευση», τρίπτυχο που αποτελεί την ουσία της θεραπευτικής αγωγής κατά της νόσου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε στο αμφιθέατρο του Ρ/Σ «9,84», ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος (της επιτροπής σχεδίου δράσης στο υπουργείο Υγείας) σημείωσε ότι ο ρυθμός αύξησης στη χώρα μας, που φτάνει το 25%, δείχνει ότι ο μόνος που δουλεύει με άνεση χρόνου είναι ο ιός του AIDS. Και διαπίστωσε: «Δύο δεκαετίες μετά την εκδήλωση της επιδημίας αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε αποτύχει τραγικά για να αλλάξει ριζικά η αντιμετώπιση χρειάζεται συλλογική προσπάθεια που να ξεκινάει από ψηλά, αλλά δυστυχώς το σχέδιο δράσης δεν ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας».

Ο κοινωνιολόγος Παναγιώτης Δαμάσκος (Ομοφυλοφυλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) είπε πώς στην Ελλάδα η αντιμετώπιση δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη λογική του «όποιος είναι γκέι έχει AIDS, όποιος έχει AIDS είναι γκέι», με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να κρύβουν την ασθένεια, αφού ο φόβος του αποκλεισμού, του απομονωτισμού και της διάκρισης γίνεται μεγαλύτερος από το θάνατο. Τα αισθήματα ενοχής και ο κοινωνικός τους θάνατος είναι καθημερινός πρόσθεσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι «η πολιτεία, 25 χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου, δεν κάνει καμία συζήτηση με τις γκέι και λεσβιακές κοινότητες, που αποτελούν κατηγορία αποκλεισμού ακόμη και από την αιμοδοσία».

Ο γιατρός Γιώργος Πάνος, υπεύθυνος ΜΕΛ, επισήμανε ότι τα 30 εκατομμύρια ανθρώπων που είχαν νοσήσει και καταγραφεί μέχρι την περασμένη χρονιά, φέτος έγιναν 41 εκατ., με ραγδαία αύξηση αυτών των ποσοστών στην Ασία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Εκδηλώσεις

Σήμερα στη 1 μ.μ. στην πλατεία Κοτζιά θα συγκεντρωθούν εθελοντές οργανώσεων, οι οποίοι συνοδεία μουσικής θα επισκεφθούν περιοχές όπου συχνάζουν οι μετανάστες, μέχρι και την οδό Πειραιώς. Από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, στο Γκάζι, θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής «Drawing AIDS», θα παρουσιαστούν δρώμενα από ζογκλέρ και ξυλοπόδαρους και θα γίνουν τρεις συναυλίες (ομάδα Αφρο-βραζιλιάνικων κρουστών, Θ. Λιοντή, Υπόθεση Χ, Απ. Ρίζος, Υπόγεια Ρεύματα, Sugahgalore, LOCOMONDO).

Στη διάρκεια του τριήμερου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό, ενώ γιατροί και ειδικευμένο προσωπικό θα απαντούν στις απορίες των επισκεπτών.

Στις εκδηλώσεις με σύνθημα «Σταματάμε το AIDS – Κρατάμε την υπόσχεση – Αναλαμβάνουμε την ευθύνη» συμμετέχουν: Το Κέντρο Ζωής, ΟΛΚΕ, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, ΣΥΝΘΕΣΗ και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Χορηγοί είναι η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», το MEGA, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΣΚΑΪ 100,3, «Αθήνα 9,84», «Στο κόκκινο 105,5» και το act click.

*«Το AIDS είναι εδώ. Οσο το ξεχνάμε μάς εκδικείται. Οι έρευνες δείχνουν πως πίσω από την αύξηση των νέων κρουσμάτων βρίσκεται η εκτεταμένη άγνοια των βασικών στοιχείων που αφορούν τον ιό», δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη κοινωνικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας πως η μετάδοση του ιού εμφανίζει πλέον ανάλογα ποσοστά στις ετεροφυλοφυλικές σχέσεις όπως και στις ομοφυλοφιλικές, ενώ το 50% των κρουσμάτων εντοπίζεται σε άτομα μόλις 15-25 ετών.