Το ΑΙDS «ξαναθυμήθηκε» τους νέους

Κατά 20% αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα σε σχέση με το 2006

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
 
Κατά 20% εκτιμάται πως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ΑΙDS στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι. Τα επίσημα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Νοσημάτων θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας, αλλά οι ειδικοί ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως ο ιός «χτυπά» ολοένα και και νεώτερους ανθρώπους.
«Οι νέοι έχουν εφησυχάσει σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να παραλείπουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Ουσιαστικά, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες συμπεριφέρονται λες και έχουν ξεχάσει το συγκεκριμένο νόσημα, γι΄ αυτό και είναι απαραίτητη η ανάγκη ενημέρωσης τόσο των ενηλίκων όσο και των μαθητών», επισημαίνει ο κ. Μάριος Λαζανάς, παθολόγοςλοιμωξιολόγος, διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός.
Σεξ χωρίς προφυλάξεις όμως κάνει και ένας στους τρεις φορείς του ΑΙDS, γεγονός που θέτει τόσο τους ίδιους σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν κάποιον νέο ιό με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους όσο και τους συντρόφους τους, όπως προέκυψε από πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη που αποκάλυψαν τα «ΝΕΑ». Το αποτέλεσμα είναι πως στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 8.080 οροθετικοί.

Έλλειψη νοσηλευτών

Παρ΄ όλα αυτά, οι μονάδες λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκούν, ενώ έντονο είναι το πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευμένων νοσηλευτών. Ειδικότερα στην Αττική λειτουργούν μόλις 10 μονάδες- είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Σισμανόγλειο, δεν διαθέτουν ειδικά τμήματα- ενώ στην περιφέρεια η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.
Είναι ενδεικτικό πως στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί μόνον μια ειδική μονάδα λοιμώξεων στο ΑΧΕΠΑ, ενώ οι οροθετικοί που ζουν στα Γιάννινα, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλία δεν έχουν πού να απευθυνθούν, αφού δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα αλλά ούτε και εκπαιδευμένοι γιατροί. Στο Νοσοκομείο της Ρόδου εργάζεται μόνον ένας εξειδικευμένος γιατρός που «παλεύει» με τα λίγα μέσα που διαθέτει, όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης (ΕΕΜΑΑ) του ΑΙDS.
Ο πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος- Κακολύρης τονίζει πως υπάρχει ανάγκη αύξησης των κλινών αλλά και του κατάλληλα εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ κρίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη να επανέλθει το μέτρο της κατ΄ οίκον νοσηλείας. «Στην περίπτωση που διακομιστεί ένας πολυτραυματίας οροθετικός σε ένα νοσοκομείο, οι γιατροί ναι μεν δεν αρνούνται να τον χειρουργήσουν, σαφώς όμως υπάρχει προβληματισμός για το ποια κλινική μπορεί να τον φιλοξενήσει. Και αυτό γιατί το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο», υπογραμμίζει η κ. Μαρία Χίνη, παθολόγος-λοιμωξιολόγος στη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός.