Το αντάρτικο της ΟΕΓΝΕ

 Αύξηση των νοσηλίων και ελλείψεις υγειονομικού υλικού είναι η εικόνα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στα δημόσια νοσοκομεία, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

 Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ ζητά από τους γιατρούς να αποτρέψουν τις επικίνδυνες συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις, μετακινήσεις Κλινικών προβαίνοντας σε καταλήψεις γραφείων Διοικήσεων και άλλες μορφές δυναμικών κινητοποιήσεων. Επίσης να μην εφαρμόσουν με κανένα τρόπο την εφημερία «Τομέα» και βασιζόμενοι στο ν. 3754/2009 να αρνούνται τις παράνομες εντολές Διοικήσεων να μετατρέπουν ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας και να επιμείνουν στην εφαρμογή ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης.

Τονίζει δε, πως οι ελλείψεις ή η χαμηλή ποιότητα υγειονομικού και εμφυτεύσιμου υλικού θέτουν σε κίνδυνο τη νοσηλεία και την υγεία των ασθενών και πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα στην ΟΕΝΓΕ και να δημοσιοποιούνται στο κοινωνικό σύνολο.

Επίσης, απορρίπτει την προοπτική λειτουργίας Ιδιωτικών Εξωτερικών Ιατρείων στα Δημόσια Νοσοκομεία από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και την παραχώρηση κλινών στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες και ζητά επιτακτικά την κατάργηση λειτουργίας των ιδιωτικών απογευματινών εξωτερικών ιατρείων από Νοσοκομειακούς και Πανεπιστημιακούς Ιατρούς.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία και απαιτούν την άμεση ολοκλήρωση των κρίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών των οποίων η κρίση τους έχει ολοκληρωθεί.

Η ΟΕΓΝΕ όμως τονίζει ότι, είναι σε πλήρη διαφωνία με την απόφαση του υπουργείου για περικοπή θέσεων ειδικότητας καθώς και για τη θεσμοθέτηση εξετάσεων για την έναρξη της ειδικότητας αφού όπως υποστηρίζει το μόνο προαπαιτούμενο για την άσκηση της ιατρικής είναι το πτυχίο ιατρικής, το οποίο μέσω των ρυθμίσεων του ΚΕΣΥ και του υπουργείου Υγείας επιχειρείται να απαξιωθεί.

Στηρίζει όπως επισημαίνει την καθιέρωση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ., μετά από επίσημη διαπραγμάτευση, που θα καθορίζει όλα τα ζητήματα απασχόλησης, ασφάλισης, αμοιβής και ελέγχου, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς που επιθυμούν, να συμβάλλονται.

Σημαντικό σημείο διευκρινίζει η απόφαση της ΟΕΝΓΕ είναι η μείωση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης, με την οποία συμφωνεί αρκεί αυτή να μην γίνετε σε βάρος της ποιότητας και αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφιση, διαφωνεί με την άμεση και χωρίς όρους εισαγωγή της στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, ζητώντας να προηγηθεί η άμεση αναβάθμιση των ηλεκτρονικών εφαρμογών ώστε να διασφαλίζεται το ιατρικό απόρρητο, η ιατρική εγκυρότητα, η αποτροπή παράνομης χρήσης και η ευχερής διαχείριση του συστήματος.

Καταγγέλλει απερίφραστα τη δραματική αύξηση των δημόσιων νοσηλίων μέσω των ΚΕΝ, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή οδηγεί σε κατάρρευση τον ΕΟΠΥΥ, σε αδυναμία πρόσβασης των ανέργων και ανασφάλιστων στα δημόσια Νοσοκομεία και σε πριμοδότηση των ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων.

Τέλος, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την απόπειρα εκχώρησης του ιατρικού έργου σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το πρόσχημα όπως λέει, της δήθεν «απελευθέρωσης» του ιατρικού επαγγέλματος.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία σε Απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού.

 

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων στο βαρυφορτωμένο τομέα της υγείας.