Το ασφαλιστικό αδειάζει τα νοσοκομεία

«Κάθε μέρα γίνονται περισσότερες από μία αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο γραφείο προσωπικού του Ασκληπιείου της Βούλας. Με τόσες αποχωρήσεις, προς το τέλος του χρόνου δεν θα μπορούμε να βγάλουμε βάρδιες».

Η κατάσταση που περιγράφει η κυρία Σωτηρία Δάλλα, μέλος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, είναι πανομοιότυπη στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Τουλάχιστον 2.600 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ αναμένεται να βγουν στη σύνταξη ως το τέλος του χρόνου. Εχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και σκοπεύουν να το εκμεταλλευτούν για να μην τους προλάβουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ετσι, οι ήδη μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό -κυρίως προσωπικό- θα γιγαντωθούν ενώ η κάλυψη τόσων κενών θέσεων κοστίζει 39 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Παρά το γεγονός ότι από το υπουργείο Υγείας έχουν εξαγγελθεί προσλήψεις οι οποίες θα φτάσουν στις 15.000 θέσεις την επόμενη τετραετία, στελέχη του χώρου εκτιμούν πως στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να μπει λουκέτο σε αρκετά κρεβάτια ή να περικοπεί το ωράριο λειτουργίας πολλών τμημάτων. Το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει από το Ασκληπιείο 163 άτομα και ήδη πολλά τμήματα λειτουργούν με… προσωπικό ασφαλείας. Κλειστά παραμένουν τα τέσσερα κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που έχει μετατραπεί σε… αποθήκη.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, οι αποχωρήσεις αναμένεται να φτάσουν τις 150! Οπως αναφέρει στον ΕΤ ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου κ. Ηλίας Σιώρας, «αν αυτοί προστεθούν στα ήδη τεράστια κενά -μόνον στο νοσηλευτικό προσωπικό οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 300- το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Σχεδόν δεν θα μπορούμε να βγάλουμε τις βάρδιες του 24ώρου»!

Μέχρι σήμερα 70 άτομα έχουν αποχωρήσει από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και αναμένεται να φύγουν κι άλλοι. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι νέες προσλήψεις δεν είναι ανάλογες: στη νοσηλευτική υπηρεσία έχουν προσληφθεί μόλις 7 άτομα…

Από το Λαϊκό έχουν φύγει 80 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί μόνον 23. Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Αντωνόπουλο, πρόεδρο των εργαζομένων, «τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε αναμένονται να φύγουν κι άλλοι». Τα μισά κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου μένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού ενώ για τον ίδιο λόγο είναι αδύνατο να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες.

Το δεύτερο κύμα συνταξιοδοτήσεων στο ΕΣΥ αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2008, καθώς πολλοί περιμένουν την αύξηση του εφάπαξ για να βγουν στη σύνταξη.

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών οι συνταξιοδοτήσεις φτάνουν ήδη τις 40 και ως τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να διπλασιαστούν. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου αγγίζουν πλέον τα όρια της επικινδυνότητας!

Ανάλογα προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας, αφού και εκεί το κύμα των συνταξιοδοτήσεων αναμένεται να είναι μεγάλο.

Κι ενώ η μεγάλη «πληγή» είναι τα συνεχώς αυξανόμενα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, οι αποχωρήσεις διοικητικών υπαλλήλων αποτελούν επίσης σημαντικό θέμα. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν στελέχη των νοσοκομείων, η έλλειψη διοικητικού προσωπικού δημιουργεί πολλαπλές δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα ενός νοσοκομείου.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ