Το ασφαλιστικό φέρνει…κύμα αποχωρήσεων από το ΕΣΥ

Οι αιτήσεις αποχώρησης για σύνταξη από τις αρχές του χρόνου έφτασαν στο Ιπποκράτειο τις 76, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Οπου φύγει, φύγει από τα νοσοκομεία. Η εικόνα εγκατάλειψης του ΕΣΥ παίρνει μαζικές διαστάσεις, μετά τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2010 οι αιτήσεις αποχώρησης για σύνταξη από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 450. Αν το κύμα φυγής δεν ανακοπεί άμεσα, θα μπει λουκέτο και σε κλινικές, προειδοποιούν εργαζόμενοι.

«Οι παραιτήσεις στα νοσοκομεία συνεχώς αυξάνονται, αποδυναμώνοντας κι άλλο το ΕΣΥ. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι ωθούνται στη συνταξιοδότηση, για να μην τους… προλάβουν τα νέα μέτρα. Το κύμα φυγής αφορά κυρίως την ειδικότητα του νοσηλευτικού προσωπικού και στη συνέχεια του παραϊατρικού, ενώ κατά 80% πρόκειται για γυναίκες, ειδικά μητέρες ανηλίκων και τρίτεκνες», επισημαίνει στον «Α» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων), Πέτρος Κετικίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ίδιος, οι αιτήσεις αποχώρησης για σύνταξη από τις αρχές του χρόνου έφτασαν στο Ιπποκράτειο τις 76. Από αυτούς, τα 35 άτομα είναι νοσηλευτικό προσωπικό, 15 μαίες, 15 διοικητικοί και 11 παραϊατρικό προσωπικό. Στο ΑΧΕΠΑ, οι αιτήσεις παραίτησης άγγιξαν τις 72, στο «Γ. Παπανικολάου» τις 46, στο «Γ. Γεννηματάς» τις 41, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο τις 31 και στο Θεαγένειο τις 10.

Επιδημία αποχωρήσεων

Φόβος και τρόμος έχουν γίνει τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για το προσωπικό των νοσοκομείων, με συνέπεια όλο και περισσότερα άτομα που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, όπως λένε εργαζόμενοι.

«Οι εξαγγελίες για το νέο ασφαλιστικό έχουν φοβίσει μεγάλη μερίδα των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι θέλουν να φύγουν προτού εγκλωβιστούν στο σύστημα. Προτιμούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, αντί να υποστούν τις αλλαγές. Η αύξηση των αιτήσεων έχει ξεπεράσει το 100% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Για παράδειγμα, στο “Γ. Γεννηματάς” είχαμε μόνο 16 αιτήσεις στο πρώτο τετράμηνο του 2009 και φέτος 41. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί έως το τέλος του χρόνου. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ο μέσος όρος αποχωρήσεων κυμαίνεται στα 40 – 45 άτομα, οι ηλικίες των αιτούντων είναι μεταξύ 45 και 55 ετών, ενώ οι όποιες προσλήψεις έχουν εξαγγελθεί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 50% των αποχωρήσεων», υποστηρίζει ο κ. Κετικίδης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση του ΕΣΥ, καθώς με τα νέα κενά είναι ορατός ο κίνδυνος λουκέτου κλινικών και αναστολής λειτουργίας τμημάτων. «Το προσωπικό είναι γερασμένο. Κάθε χρόνο γίνονταν αιτήσεις για συνταξιοδότηση, αλλά υπό το φόβο των νέων μέτρων ο κόσμος είναι ανάστατος», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Λάζαρος Λαζούλας.

«Κοσμογονικές αλλαγές στο ΕΣΥ»

Την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η μαζική αποχώρηση, την ώρα που τουλάχιστον 3 στις 10 θέσεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ μένουν κενές, έρχεται να επιδεινώσει το ήδη υποβαθμισμένο ΕΣΥ, υπογραμμίζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων. Οπως λένε, τα προβλήματα από τη συρρίκνωση προσωπικού θα ενταθούν λόγω των «διαρροών».

«Είμαστε ήδη οριακά και οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Τα πραγματικά κενά στο ΕΣΥ θα αυξηθούν σε πολλές χιλιάδες, καθώς έχουν αναπτυχθεί και άλλες κλινικές και οι αληθινές ανάγκες είναι μεγαλύτερες από τα καταγεγραμμένα κενά. Ακόμη και αν γίνουν οι 3.000 εξαγγελθείσες προσλήψεις στο ΕΣΥ τον Ιούνιο, δε θα καλυφτούν ούτε τα κενά από τους μισούς παραιτηθέντες. Οι ελλείψεις θα γίνουν στο εξής ακόμη πιο τραγικές, θα προκύψουν συγχωνεύσεις κλινικών για να αποφευχθεί το κλείσιμό τους και γενικότερα θα έχουμε κοσμογονικές αλλαγές στα νοσοκομεία μέσα στο 2010», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, την τελευταία πενταετία έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ πάνω από 2.000 νοσηλευτές.