Το χρέος στο μικροσκόπιο

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Περισσότερες από 200 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ζητούν να ελεγχθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος, υπογράφοντας την έκκληση για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ).

Την έκκληση παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου χθες στην ΕΣΗΕΑ η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, η συγγραφέας Νάντια Βαλαβάνη, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος και ο μουσικοσυνθέτης Διονύσης Τσακνής.

«Πάρτε την ΕΛΕ στα χέρια σας (!) είναι το σύνθημα που απευθύνουμε στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, παρουσιάζοντας τη σχετική έκκληση, που υπογράφουν 116 προσωπικότητες από το εξωτερικό και 100 από το εσωτερικό, καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων από το εξωτερικό που υπογράφουν περιλαμβάνονται ο γνωστός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι, ο εκδότης της επιθεώρησης «New Left Review» Ταρίκ Αλί, ο οικονομολόγος Σαμίρ Αμίν, ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λ. Μπίσκι, ο πρώην βουλευτής του βρετανικού Εργατικού κόμματος Τόνι Μπεν, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο Σλοβένος φιλόσοφος και ακτιβιστής Σλαβόι Ζίζεκ, ο Ερίκ Τουσέν, πρόεδρος της επιτροπής για την κατάργηση του χρέους του Τρίτου Κόσμου, και πολλοί άλλοι.

Στις ελληνικές υπογραφές περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ο Μ. Γλέζος, ο οποίος, στη σύντομη παρέμβασή του στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, συνεχάρη όσους είχαν την πρωτοβουλία αυτή, προτρέποντας να μη μείνει «υπόθεση κορυφής» αλλά «να γίνει υπόθεση του λαού, φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Στην τοποθέτησή του ο Κ. Λαπαβίτσας έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση της πρωτοβουλίας, καθώς ήδη συζητιέται η δημιουργία ανάλογων επιτροπών σε χώρες όπως η Ιρλανδία. Τον Μάιο προγραμματίζεται να γίνει στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με θέμα το δημόσιο χρέος.

Στόχος της ΕΛΕ είναι να διαμορφώσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο ή επαχθές. «Η επιδίωξη της ΕΛΕ θα είναι να συνδράμει την Ελλάδα ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους, επιτρέποντας παράλληλα στη χώρα να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους πιστωτές της. Τέλος, η ΕΛΕ θα επιχειρήσει να διαπιστώσει ευθύνες για τις προβληματικές συμβάσεις χρέους», αναφέρει η έκκληση.

«Η δημιουργία διεθνούς και ανεξάρτητης ΕΛΕ για το ελληνικό δημόσιο χρέος αποτελεί αναντίρρητη ανάγκη. Είναι επίσης δημοκρατική απαίτηση του ελληνικού λαού, που σηκώνει το βάρος της κρίσης και θέλει να γνωρίζει τις αιτίες της. Από όλες τις απόψεις η ελληνική ΕΛΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες της ευρωζώνης», καταλήγει το κείμενο.