Το διαρκές έγκλημα της Σαντορίνης

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

«Σας γνωρίζω σε συνέχεια σχετικής μου αίτησης ότι, μετά το μοιραίο γεγονός της 3ης Αυγούστου όπου όχημα της ΕΛ.ΑΣ. με συνέθλιψε ανακόπτοντας την κίνησή μου για ανάληψη υπηρεσίας, καθιστώντας με ανίκανη για οιανδήποτε εργασία, με συμπτώματα υγείας που θα με ακολουθούν στη διάρκεια της ζωής μου, η εργοδότρια Πολιτεία έρχεται να με συνθλίψει για δεύτερη φορά…
 Η Πολιτεία την οποία υπηρετούσα πιστά εκεί που με έστειλε με συνέπεια στο λειτούργημά μου, με αγάπη, με πάθος, όταν το κρατικό αυτοκίνητο με κατέστρεψε, με συνέτριψε, στερώντας μου το δικαίωμα να προσφέρω την εργασία μου, στερώντας μου το δικαίωμα της στοιχειώδους αξιοπρεπούς διαβίωσης, μετατρέποντάς την σε επιβίωση, στερώντας μου τον μισθό μου και στερώντας μου τη δυνατότητα οποιασδήποτε πλέον εργασίας, καταρρακώνοντας το ηθικό μου και ως γιατρό αλλά και ως άνθρωπο…».

Είναι η Ανδρεανή Νερ… αγροτική γιατρός, που αιτείται προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας… Τον «παρακαλά θερμά», όπως αναφέρει σε μία από τις πολλές έγγραφες αιτήσεις της που απεστάλησαν κατά τον περασμένο χρόνο προς το γραφείο τού τότε υπουργού Υγείας, Δημ. Αβραμόπουλου. Τον «παρακαλά θερμά» για το αυτονόητο…Γι αυτό για το οποίο ο υπουργός είχε δεσμευθεί.

Η νεαρή γιατρός, υπότροφος της Ιατρικής, δεν επαιτεί, διεκδικεί από την Πολιτεία ό,τι δικαιούται ως πολίτης ενός κράτους που δεν είναι τύποις αλλά ουσία ευνομούμενο. Ενός κράτους που δεν εγκαταλείπει στη μοίρα του τον πολίτη, εν προκειμένω μια νεαρή επιστήμονα, τη ζωή της οποίας ήρθε να «παγώσει» ένα ατύχημα, εν ώρα υπηρεσίας, από αυτά που δεν περιγράφονται με λόγια. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων… όσα χρειάζεται το «κακό» για να  ρθει σαν ανεμοστρόβιλος και να σμπαραλιάσει κορμιά, ψυχές και όνειρα…

Η Ανδρεανή, «ορφανή μητρός» και χωρίς τη δυνατότητα αυτοσυντήρησης (δεδομένα προσωπικά που η αδιαφορία της Πολιτείας την αναγκάζουν να επικαλείται), είναι το κορίτσι που μαζί με τη συνάδελφό της Καλλιόπη Στρ… τραυματίστηκαν βαρύτατα στις 3 Αυγούστου του 2008, όταν, ενώ κινούνταν με μοτοποδήλατο για ανάληψη υπηρεσίας στο περιφερειακό ιατρείο Πύργου Καλλίστης Σαντορίνης, κατέπεσε πάνω τους τζιπ της Αστυνομίας. Τα δύο κορίτσια είχαν την ατυχία να είναι οι «παράπλευρες απώλειες» της αδυναμίας των αστυνομικών αρχών να προχωρήσουν στην άμεση σύλληψη και εξουδετέρωση του δράστη ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, ο οποίος, αφού δολοφόνησε στη Θήρα τη σύζυγό του, έσπειρε τον πανικό και τον τρόμο στην περιοχή διατυμπανίζοντας το έγκλημα με δημόσια επίδειξη της αποκομμένης κεφαλής του θύματος. Και που στη συνέχεια κατάφερε να αρπάξει ένα αστυνομικό τζιπ και καταδιωκόμενος από περιπολικά της αστυνομίας έπεσε πάνω στις δύο γιατρίνες.

Στο Νοσοκομείο Γεννηματά όπου αεροπορικώς διακομίστηκαν οι γιατρίνες, υποβλήθηκαν σε λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις καθώς είχαν υποστεί σοβαρότατα κατάγματα και άλλα τραύματα. Για την Ανδρεανή ως ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης εκτιμήθηκε διάστημα 6-8 μηνών, ενώ μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο και οι δύο νεαρές γυναίκες διακομίστηκαν στο Κέντρο Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης».

Στο «Γεννηματά» είχε σπεύσει σε ένδειξη συμπαράστασης ο τότε υπουργός Υγείας, Δημ. Αβραμόπουλος. Η Ανδρεανή και οι οικείοι της του εξέφρασαν την αγωνία τους για το γεγονός ότι δεν είχε ολοκληρώσει την εξάμηνη σύμβασή της (υπηρετούσε μόλις 2,5 μήνες όταν «αντάμωσε» με το κακό) και δεν ήξερε αν θα έπαιρνε έμμισθη αναρρωτική άδεια.

Εδωσαν στον υπουργό να καταλάβει ότι επρόκειτο για θέμα επιβίωσης. Ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με όσα λένε οι αυτήκοες μάρτυρες, καθησύχασε την κοπέλα ότι θα ρυθμιστούν όλα. Από τότε έχουν περάσει 14 μήνες. Οικείο πρόσωπο της γιατρίνας επικοινώνησε άλλη μια φορά τηλεφωνικά με τον υπουργό και έτερον ουδέν. Τα αιτήματα για ακρόαση δεν απαντήθηκαν, παρ  ότι οι πέριξ του υπουργού έδειχναν να προωθούν το θέμα, και ύστερα από τον αγώνα ενός υπαλλήλου του υπουργείου έγινε δυνατή τον περασμένο Φεβρουάριο η απόσπαση για λόγους υγείας της γιατρού στο Νοσοκομείο ΚΑΤ… Σήμερα η κοπέλα, όπως και το άλλο θύμα της απίστευτης αυτής ιστορίας, πρέπει να υποβληθούν και σε νέες επεμβάσεις… Η γραφειοκρατία και οι αγκυλώσεις της δεν επέτρεψαν να ξεπεραστούν οι τυχόν σκόπελοι ώστε ως θύματα εργατικού ατυχήματος κι ανεξάρτητα από την πιστή τήρηση κανονισμών που απέτρεπαν την καταβολή μισθών ή αλλου οικονομικού βοηθήματος κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, τα δύο κορίτσια να υποστηριχθούν έμπρακτα από την Πολιτεία.

Σ  αυτά τα δύο κορίτσια οι «εξαιρέσεις» δεν μπόρεσαν να βρουν έδαφος…

Κι ας παρακαλούσε θερμά η Ανδρεανή τον τότε υπουργό «που με στήριξε στις δύσκολες ώρες με τη φυσική του παρουσία αλλά και μετά με το ενδιαφέρον που επέδειξε για τη νοσηλεία και την έκβαση της υγείας μου να υπερβεί τα εμπόδια της “ξύλινης γραφειοκρατίας” και ενεργήσει στο πλαίσιο του Συνταγματικού Δικαίου και σύμφωνα με τις εντολές της αντικειμενικής ανθρώπινης συνείδησης».

Μήνυση και ΕΔΕ

Παράλληλα, οι δύο γιατρίνες υπέβαλαν μήνυση σε βάρος έξι αστυνομικών οργάνων του Α.Τ. Θήρας Κυκλάδων ζητώντας την ποινική τους δίωξη για «σωματική βλάβη από αμέλεια» και «έκθεση», καθώς, όπως υποστηρίζουν, ως αρμόδιοι τότε για την άμεση σύλληψη του δράστη «ώστε να μην επέλθει σε βάρος μας το εγκληματικό αποτέλεσμα», επέδειξαν «βαρύτατη αμέλεια και υπέπεσαν σε πλήθος παραλείψεων, καθώς δεν έδρασαν άμεσα και οργανωμένα για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού και επικίνδυνου περιστατικού, ενώ δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την ασφάλεια των διερχόμενων πολιτών». Αποκορύφωμα αυτής της αμέλειας «ήταν η διαφυγή του με το υπηρεσιακό όχημα της ΕΛ.ΑΣ.» με τις γνωστές για τις ίδιες δραματικές συνέπειες. Η μήνυσή τους στηρίζεται σε σωρεία μαρτυρικών καταθέσεων συμπεριλαμβανομένων και αστυνομικών οργάνων.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, η αρμόδια Εισαγγελία δεν είχε καταλήξει για την τύχη αυτής της μήνυσης. Ενώ όπως καταγγέλλουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των 2 γυναικών, παρ  ότι έχουν κάνει επανειλημμένα αιτήματα στην αρμόδια αστυνομική αρχή, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να πάρουν το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε για τους αστυνομικούς.

Συμπέρασμα: 14 μήνες μετά, η απονομή δικαιοσύνης δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί. Εκκρεμεί, σε όλα τα επίπεδα. *

Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με EmailΔιάδοση στο GoogleΔιάδοση στο del.icio.usΔιάδοση στο FacebookΔιάδοση στο TwitterΔιάδοση στο BuzzΔιάδοση μέσω του AddThis.com