ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ: Προτιμάτε σχολικούς φύλακες ή νοσηλευτές;

Το μήνυμα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το 1,5 εκατ. ανέργων του ιδιωτικού τομέα στέλνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανάμεσα σε άλλα, επιχειρηματολογώντας υπέρ των προωθούμενων απολύσεων στο Δημόσιο.

Στο πλαίσιο συνέντευξης στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα «δεν έκλαψε κανείς» και προσθέτει ότι αντιμετωπίζονται ως απλό στατιστικό μέγεθος.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται των πρόσφατων αποφάσεων της κυβέρνησης στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπογραμμίζει ότι σε 2 χρόνια θα φύγουν από το Δημόσιο 15.000 από τους 700.000 υπαλλήλους: «μόλις το 2% και θα προσληφθούν άλλοι τόσοι, με απόλυτα διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο».

Ο Αντώνης Σαμαράς διερωτάται αν οι πολίτες προτιμούν να έχουν σχολικούς φύλακες, οι οποίοι κατά τη γνώμη του δεν κάνουν κάτι ουσιαστικό, ή νοσηλευτές για να τους φροντίζουν στα δημόσια νοσοκομεία. Στο ίδιο πνεύμα, διερωτάται αν η ελληνική κοινωνία προτιμά δημοτική αστυνομία με μόνη αρμοδιότητα την παράνομη στάθμευση ή την ενίσχυση της ΕΛΑΣ για «χτύπημα» στο παραεμπόριο και αυξημένη αστυνόμευση στις γειτονιές.
Τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να πιάνουν τόπο και όχι να χρησιμοποιούνται στις πληρωμές παλιών ρουσφετιών στο Δημόσιο με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Ο ίδιος κάνει λόγο για δέσμευση των Ευρωπαίων να βοηθήσουν περαιτέρω, αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι «παλεύει» ακόμη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%. Αναφερόμενος στον φόρο πολυτελείας, αναφέρει ότι επιβάλλεται έναν χρόνο νωρίτερα προκειμένου να μην μειωθούν συντάξει και μισθοί στρατιωτικών, όπως και για να μην επιβληθεί πρόσθετος φόρος 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Φώτης Κουβέλης αδίκησε τον ίδιο αλλά κυρίως τον εαυτό του. Σημείωσε πάντως ότι θα συνεργαζόταν εκ νέου μαζί του.

Επιπλέον, δηλώνει διατεθειμένος η κυβέρνηση να εξαντλήσει την 4ετή θητεία της και συμπληρώνει ότι δεν τίθεται θέμα κοινής «καθόδου» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις κάλπες.

Μιλώντας για διακηρυγμένους νεοναζί, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής διασύρουν τη χώρα ως «λαθρέμποροι του πατριωτισμού, διότι θαυμάζουν τους χειρότερους δυνάστες που γνώρισε ποτέ αυτή η πατρίδα». Εκφράζει δε την άποψη πως δεν προτείνουν τίποτα και ότι η εκλογική τους δύναμη συνιστά αδυναμία για τη χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα.

Ως προς το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, σημειώνει ότι γίνεται την «κατάλληλη στιγμή» σε σχέση με την ελληνική οικονομία.

Πηγή: ΑΜΠΕ