Το δίλημμα

«Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι ‘‘αυτοπροστασία ή καραντίνα’’», είπε στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη δεν υφίσταται καν ενδεχόμενο τρίτης επιλογής, τουτέστιν η έννοια της συλλογικής προστασίας. Κι αυτό το ενδεχόμενο αποκλείστηκε επειδή η συλλογική προστασία προϋποθέτει άμεση εμπλοκή του κράτους. Πλην όμως το επιτελικό κράτος έχει άλλες ασχολίες, με κυριότερη να αναζητά και να παραχωρεί πόρους του δημόσιου συστήματος υγείας στις αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων και στους ιδιοκτήτες νοσηλευτηρίων,  για χάρη των οποίων εκδόθηκε και η χτεσινή ΚΥΑ (εδώ), προκειμένου να εισπράξουν ζεστό χρήμα για τις ΜΕΘ που θα διαθέσουν, εάν ευαρεστηθούν βεβαίως.

Διπλό νοσήλιο λοιπόν στις ιδιωτικές ΜΕΘ, δηλαδή 1670 € για κάθε μέρα νοσηλείας, επιλέγοντας μάλιστα αυτές τα περιστατικά ώστε να μην είναι covid, προκειμένου να παραμείνουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια covid free, ενώ τα δημόσια Νοσοκομεία θα γίνουν covid full. Σύνολο προϋπολογισθείσας δαπάνης 30 εκατ. ευρώ.

Ας δούμε ένα εναλλακτικό σενάριο:

Το κόστος δημιουργίας μιας κλίνης ΜΕΘ, σύμφωνα με το Ίδρυμα «Θώραξ», ανέρχεται στα 150.000 ευρώ. Με βάση αυτό το κόστος, αντί της λίστας Πέτσα, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν 133 κλίνες ΜΕΘ. Από τα «σκόιλ ελικικού» άλλες 200. Σύνολο 333 νέες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ.

Τα 30 εκατ. ευρώ της αμοιβής των ιδιωτικών ΜΕΘ αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στη μισθοδοσία 1000 γιατρών και νοσηλευτών.

Συνεπώς, εάν υπήρχε πολιτική βούληση, θα μπορούσε αυτή τη στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας να έχει αυτάρκεια και να μην επικρέμαται η πρωθυπουργική απειλή του lockdown.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μάς είπε χτες ότι έχει αποδείξει πως δε διστάζει να παίρνει «γρήγορα δύσκολες αποφάσεις». Εμείς νομίζουμε πως δε δυσκολεύτηκε καθόλου να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες, να φορτώσει στα γρήγορα τις ευθύνες πάνω στους πολίτες και να σπρώξει ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες. Και επίκειται νέα φουρνιά επιχορηγήσεων στους καναλάρχες..