Το ΕΚΑΒ σε ρόλο κούριερ υλικών

Σε κούριερ υλικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουν μετατραπεί τα ασθενοφόρα, που καλύπτουν για τον σκοπό αυτό μεγάλες αποστάσεις από την Καβάλα και το Διδυμότειχο ώς το Κιλκίς.

 Χθες, έπειτα από καταγγελίες για ελλείψεις υλικών στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στις αποθήκες του νοσοκομείου για να διαπιστώσουν αν ευσταθούν οι καταγγελίες των γιατρών του Νοσοκομείου Κιλκίς.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των γιατρών του νοσοκομείου, Λέτα Ζωτάκη, έλλειψη παρατηρείται σε υλικά καθημερινής χρήσης όπως γάντια, καθετήρες, γάζες και σύριγγες. Οι ποσότητες αντικαθίστανται με υλικά που έρχονται από άλλα νοσοκομεία με ασθενοφόρα, αλλά πολλές φορές δεν είναι τα κατάλληλα, τονίζει η Λ. Ζωτάκη. Οπως επισημαίνει, τις τελευταίες μέρες υπήρχε έλλειψη σε αρκετά υλικά, όπως γάντια και καθετήρες. «Ηρθαν νέες ποσότητες σε γάντια, αλλά δεν ήταν αποστειρωμένα και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα χειρουργεία, ενώ οι καθετήρες ήταν μεγαλύτερης διαμέτρου με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και εκνευρισμός στους ασθενείς στους οποίους τοποθετούνται, με τον φόβο πάντα της πρόκλησης βλάβης», τονίζει η Λ. Ζωτάκη. Σύμφωνα με την ίδια, τα γάντια ήρθαν από το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου και οι καθετήρες από το Νοσοκομείο Καβάλας.

Υπογραμμίζει και σοβαρότερες ελλείψεις, όπως η βλάβη του υπέρηχου εδώ και δύο βδομάδες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για υπέρηχο, η αχρησία του αξονικού του τομογράφου και το κλείσιμο κλινικών όπως η ουρολογική, η ΩΡΛ και η οφθαλμολογική λόγω έλλειψης γιατρών.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Αναστάσιος Καρανικόλας, υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν μένει το νοσοκομείο χωρίς υλικά, αλλά όποτε μειώνεται η ποσότητα κάποιων υλικών, ζητούνται και έρχονται νέες μέσω της αρμόδιας 4ης ΥΠΕ, και πάντα στις προδιαγραφές που ζητούν οι γιατροί του νοσοκομείου.

Στο κλίμα καταγγελιών για ελλείψεις υλικών, υποδομών, γιατρών και προσωπικού στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναμένεται την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με στελέχη του υπουργείου, για να παρουσιάσουν τον νέο Χάρτη Υγείας της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβλέπεται κλείσιμο νοσοκομείου αλλά συγχώνευση νοσοκομείων, κλινικών και υπηρεσιών, μέχρι και το επίπεδο των ΥΠΕ με αντικατάσταση της 3ης και της 4ης ΥΠΕ από μία κεντρική υπηρεσία για όλη τη Β. Ελλάδα.

Σ.Α.