Το ΕΣΥ ανεβάζει πίεση

Περίπου δύο εκατοντάδες προεδρικά διατάγματα, νομοθετικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις, μετατροπές νοσοκομείων, καταργήσεις κρεβατιών και κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Υγείας για τον υγειονομικό “Καλλικράτη”, που έχει τεθεί σε δεκαπενθήμερη δημόσια διαβούλευση.

Του Κωστή Κεκελιάδη

Αν με όλα αυτά εκτιμάται ότι θα περικοπούν μόλις 225 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 (75 εκατ. ευρώ μέχρι το 2012), τότε ο δρόμος για το νέο ΕΣΥ προβλέπεται μακρύς και απρόβλεπτος.

Πρόκειται για ποσό μικρότερο κατά πολύ από το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε εάν είχε προχωρήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία εφαρμόζεται μόνο στο ταμείο του ΟΑΕΕ και η μηχανοργάνωση για τις προμήθειες υλικών και φαρμάκων. Η τελευταία θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο με βάση τις δεσμεύσεις του Ανδρέα Λοβέρδου .  

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι βασικότερες αλλαγές είναι οι μετατροπές του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) σε κέντρο αίματος και του νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών νόσων σε κέντρο υγείας αστικού τύπου.

Στην πολυσέλιδη πρόταση εντοπίζονται δεκάδες λάθη σε στοιχεία που αφορούν είτε αριθμό κλινών, είτε προσωπικού, είτε χειρουργικών πράξεων ανά νοσοκομείο. Όσο για τα πληθυσμιακά δεδομένα, είναι ενδεικτικό της βιασύνης ότι όπου αυτά χρησιμοποιούνται λαμβάνεται υπόψη η απογραφή του 2001, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η νέα απογραφή πληθυσμού.

556 “σουίτες”

Στην πρόταση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα συνεργασίας του ΕΣΥ με ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές εταιρείες για την παραχώρηση ενός αριθμού δημόσιων κλινών -αρχικά 556- όπως προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα και επικαιροποιεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο του Αλ. Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία “οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις: Με τους ασφαλιστικούς φορείς, με βάση τις οποίες θα καλύπτονται από αυτούς ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στους ασφαλισμένους πέραν του τακτικού ωραρίου. Με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με βάση τις οποίες θα καλύπτεται από αυτές η δαπάνη για επίσκεψη, διαγνωστικές, επεμβατικές και θεραπευτικές πράξεις, που διενεργούνται κατά την ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία σε ασφαλισμένους τους και για τις οποίες υπηρεσίες θα ισχύει ειδικό αυξημένο τιμολόγιο”.

Αύριο, ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρ. Παπαστεργίου αναμένεται να παρουσιάσει εισήγηση για τον υγειονομικό χάρτη της πόλης στο κατά το ήμισυ συγκροτηθέν διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΙΘ. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ζητά με ανακοίνωσή της από τις κατά τόπους ενώσεις να στείλουν τις παρατηρήσεις τους για το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ώστε να συζητηθεί η στάση των νοσοκομειακών γιατρών στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ την Τετάρτη.