Το ΕΣΥ έχει «πυρετό» στη μάχη με τη γρίπη

Με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού «παλεύουν» τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στο βαθμό ετοιμότητας που απαιτεί ο πορτοκαλί συναγερμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη γρίπη των χοίρων. Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, που ορίστηκε από την πρώτη στιγμή ως νοσοκομείο αναφοράς για τη νόσο, οι ελλείψεις στην Παθολογική Κλινική έχουν ως αποτέλεσμα κατά την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια μία ή το πολύ δύο νοσηλεύτριες να φροντίζουν έως και πάνω από 30 ασθενείς…

Οπως, μάλιστα, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού, κ. Γ. Καναβός, «η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο Σισμανόγλειο υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού».

Σύμφωνα με την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη νοσηλείας κάποιου ασθενούς με «ύποπτα» συμπτώματα, μία επιπλέον νοσηλεύτρια ανά βάρδια είναι σε ετοιμότητα για να αναλάβει καθήκοντα στο θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Με την υπάρχουσα δύναμη η νοσηλευτική υπηρεσία του Σισμανόγλειου έχει τεθεί σε ετοιμότητα από την περασμένη Κυριακή, ενώ χθες ενεργοποιήθηκε και το «Σωτηρία», το οποίο επίσης αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. «Περίπου 30% των θέσεων βοηθών θαλάμων μένουν κενές. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Μία ή δύο νοσηλεύτριες πρέπει να φροντίζουν 40 αρρώστους. Ελλείψεις παρατηρούνται και στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων», ανέφερε χθες στον ΕΤ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Σωτηρία», κ. Βασίλης Κονιαβίτης. Σε επιφυλακή είναι και το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Εως αργά χθες, συνολικά εννέα άνθρωποι είχαν απευθυνθεί στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες ύστερα από πρόσφατο ταξίδι τους σε χώρες που έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό. Κανένας από αυτούς δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα, ενώ όλες οι αναλύσεις δειγμάτων ήταν αρνητικές για το μεταλλαγμένο ιό Η1Ν1. Σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίστηκε ο ιός της κοινής εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το θετικό για την Ευρώπη είναι ότι πλησιάζει καλοκαίρι, οπότε οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τη διασπορά τέτοιων ιών. Ωστόσο, το επόμενο φθινόπωρο η κατάσταση μπορεί να «ξεφύγει», ιδιαίτερα αν δεν έχει προλάβει να παρασκευαστεί εμβόλιο κατά του νέου ιού.

Ηδη εξαπλώθηκε ο πανικός!

Oπως έγινε γνωστό χθες, μια δασκάλα από περιοχή της Αχαΐας που πέρασε τις διακοπές του Πάσχα στο Μεξικό τέθηκε σε… κατ’ οίκον περιορισμό, αφού οι προϊστάμενοί της δεν της επέτρεψαν να επιστρέψει στη σχολική αίθουσα ωσότου περάσει το κρίσιμο διάστημα μετάδοσης του ιού! Κι αυτό χωρίς η δασκάλα να έχει το παραμικρό σύμπτωμα… Αντίστοιχα φαινόμενα πανικού έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται στα φαρμακεία όπου αρκετοί σπεύδουν να προμηθευτούν αντιγριπικά φάρμακα για παν ενδεχόμενο. Σήμερα αναμένεται εγκύκλιος του ΕΟΦ με αυστηρές οδηγίες για τη χορήγηση των φαρμάκων καθώς η κατάχρησή τους μπορεί να προκαλέσει αντοχή του ιού.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ