Το ΕΣΥ, όχημα δριμείας κριτικής από το ΠΑΣΟΚ

Πεννυ Μπουλουτζα

Οξεία κριτική στο κυβερνητικό έργο στο χώρο της Υγείας, άσκησαν χθες μέλη του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «τρία χαμένα χρόνια στην Υγεία». Σε ειδική συνέντευξη Τύπου, οι κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Σκουλάκης, Εκτορας Νασιώκας Λεωνίδας Γρηγοράκης και Τάσος Φιλαλήθης, κατηγόρησαν τη Ν.Δ. για συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι οι υπουργοί Υγείας της κυβέρνησης χειρίζονται μόνο επικοινωνιακά τα προβλήματα για να κερδίσουν πολιτικό χρόνο χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις 12 «πληγές» που προκαλεί στο ΕΣΥ η πολιτική της κυβέρνησης. Οπως είπαν, μεταξύ άλλων, έχουν διευρυνθεί οι ελλείψεις σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, αφού όπως τονίσθηκε για κάθε 100 άτομα, που προσλαμβάνονται στο ΕΣΥ μέσα στην 3ετία, αποχωρούν 136 λόγω συνταξιοδότησης. Eπιπλέον μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής για νοσήλια και εξετάσεις (στα αντικαρκινικά νοσοκομεία περίπου 400 ασθενείς είναι σε λίστα αναμονής), αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, και έχουν εγκαταλειφθεί οι εξαγγελίες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι δημόσιες επενδύσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές στις μονάδες υγείας. Τέλος ανακοίνωσαν και τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ που αφορούν μεταξύ άλλων καταθέσεις επερωτήσεων, επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία και νέα συνέντευξη Τύπου, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων των πολιτών.

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «έλλειψη συντονισμού, ανεπάρκεια παραγωγής πολιτικής και αμηχανία του ΠΑΣΟΚ μπροστά στη θετική πορεία του κυβερνητικού έργου στην Υγεία». Και αναφέρεται «κρίμα για την πολιτική και τη Δημοκρατία, η κατάσταση που κυριαρχεί στην αξιωματική αντιπολίτευση». Επιπλέον, η ανακοίνωση παραπέμπει στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός αφενός ενημέρωσε για τις θεσμικές παρεμβάσεις στο σύστημα προμηθειών και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, αφετέρου ανακοίνωσε ότι εκτός από τις 6.000 προσλήψεις νοσηλευτών τον ερχόμενο μήνα, θα προκηρυχθούν εντός του 2007 -πιθανότατα το φθινόπωρο- περίπου 3.700 θέσεις μόνιμου ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ειδικότερα, θα προκηρυχθούν 2.000 θέσεις νοσηλευτών, 166 λοιπού προσωπικού, 1.200 ειδικευόμενων γιατρών και 300 ειδικευμένων γιατρών.