“Το ΙΚΑ εκπέμπει SOS”

“Το ΙΚΑ οδηγείται στην οικονομική κατάρρευση, λόγω των πολιτικών των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, όπως εφαρμόστηκαν με τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα, Ρέππα και Πετραλιά, και του τρόπου που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση”, επισήμαναν χθες οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης ύστερα από περιοδεία τους στα γραφεία της Διοίκησης του ΙΚΑ στον Πειραιά.

Με τον διοικητή του ΙΚΑ Θ. Αμπατζόγλου αλλά και με εργαζόμενους στα γραφεία της Διοίκησης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη σταθερή και αποτελεσματική χρηματοδότηση του ΙΚΑ.

Υπογραμμίζοντας πως “το ΙΚΑ έχει μεγάλες απώλειες εσόδων και εκπέμπει κυριολεκτικά SOS”, σημείωσαν πως “το πρώτο άμεσο μέτρο, που χρειάζεται για την οικονομική στήριξη του ΙΚΑ, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μέχρι το τέλος του έτους, είναι η έκτακτη κρατική επιχορήγησή του κατΆ εκτίμηση με 2 δισ. ευρώ, και όχι ο επαχθής δανεισμός του που θα το οδηγήσει γρηγορότερα σε οικονομική καταστροφή”.

Την ίδια στιγμή επισήμαναν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ που αφορούν τη διασφάλιση των αποθεματικών του ΙΚΑ και την κρατική εγγύηση της περιουσίας του, την αξιοποίηση της περιουσίας του με κριτήρια ασφαλούς και εγγυημένης απόδοσης και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής.

Επίσης την αποπληρωμή των χρεών τόσο του κράτους (4,7 δισ. ευρώ) όσο και των ιδιωτών (3,2 δισ. ευρώ) προς το ΙΚΑ, την ανάληψη εκ μέρους των ιδιωτικοποιημένων και δημόσιων επιχειρήσεων, των τραπεζών και του Δημοσίου του κόστους που συνεπάγονται για το ΙΚΑ οι χιλιάδες πρόωρες εθελούσιες ή αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού τους, αλλά και τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση από το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία με τις φαρμακευτικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας των τιμών των φαρμάκων και των παρεχόμενων από αυτές υπηρεσιών τους. Τέλος σημείωσαν πως “πρέπει να επαναθεσπιστεί η τριμερής χρηματοδότηση” και “να αυξηθούν δραστικά οι συντάξεις”.