Το ΙΚΑ «σπάει» σε κλάδους υγείας και σύνταξης

Του Θανάση Παπαδή

Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό εν μέσω θέρους, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, οι οποίες θα κινηθούν σε τρεις βασικούς άξονες με πρώτο και βασικότερο το «σπάσιμο» του ΙΚΑ στα δύο, κλάδο υγείας και συνταξιοδοτικό.

Μάλιστα, η αλλαγή αυτή θα αποτελέσει ουσιαστικά και τον προπομπό ευρύτατων αλλαγών στο μοντέλο του ΙΚΑ προς την ίδια κατεύθυνση και στα άλλα ταμεία. Ο δεύτερος αφορά την εφαρμογή νέου καταλόγου για τα βαρέα και ανθυγιεινά και ο τρίτος με την επανάκριση όλων των αναπηρικών συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες αιφνιδιαστικά το υπουργείο Απασχόλησης και μετά με δηλώσεις του, «άνοιξε» ουσιαστικά το ασφαλιστικό, ένα μόλις χρόνο μετά από την ψήφιση του προηγουμένου νόμου. Οι αλλαγές που προβλέπονται, ανατρέπουν δραστικά το υφιστάμενο σύστημα και είναι πασιφανές πως θα υπάρξουν απώλειες ασφαλιστικών και υγειονομικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση έχει στόχο, μέσα από τις αλλαγές, να εξοικονομηθούν πόροι, ειδικά στον τομέα της περίθαλψης, όπου ο διαχωρισμός των κλάδων υγείας αλλά και η αντίστοιχη μελλοντική ενοποίηση των κλάδων και από άλλα ασφαλιστικά ταμεία με την ταυτόχρονη προς τα κάτω ισοπέδωση των παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους.

Αναφορικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές στους κλάδους υγείας, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Φέρεται μάλιστα να εξετάζει δύο βασικά σενάρια. Το «σκληρό» και το πιο ήπιο. Το πρώτο θα προβλέπει την κάθετη εφαρμογή του μοντέλου ΙΚΑ για όλους με την προς τα κάτω συμπίεση των παροχών υγείας στα επίπεδα του ΙΚΑ.

Περικοπές
Αν υιοθετηθεί αυτό το σενάριο, τότε θα υπάρξουν δραστικές περικοπές στις εξετάσεις που θα καλύπτουν τα ταμεία, πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων ανά ασφαλισμένο, καθώς και την εφαρμογή σταδιακότητας στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Το δεύτερο σχέδιο, το οποίο είναι σαφώς πιο ήπιο και θα επιλεγεί εφόσον, οι αντιδράσεις των εργαζομένων, είναι οξύτατες, προβλέπει τη διατήρηση των κλάδων υγείας των ενοποιημένων πλέον ασφαλιστικών ταμείων, με ενιαία κανονισμό παροχών για κάθε ένα από αυτά. Αν τελικά επιλεγεί η δεύτερη λύση, ώστε να μην υπάρξει μεγάλο πολιτικό κόστος, τότε θα μένει ανοικτό μελλοντικά να ενοποιηθούν τα οκτώ ταμεία υγείας σε ένα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο να υπάρξει περιστολή της σπατάλης στις δαπάνες υγείας, οι οποίες και υπολογίζονται στα περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως με τη δημιουργία τεχνητής ζήτησης, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Απόρροια της κατάστασης αυτής, είναι και τα μεγάλα ελλείμματα που υπάρχουν στους κλάδους υγείας των ταμείων. Για παράδειγμα στο ΙΚΑ το έλλειμμα φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ, στον ΟΓΑ τα 900 εκατ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ τα 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι.

Βαρέα
Η επόμενη βασική αλλαγή που επιχειρείται μέσα από το «ασφαλιστικό Νο 2» αφορά τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Το ποια είναι η λίστα με τα επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν από τον σχετικό κατάλογο είναι ήδη γνωστή και το μόνο ζητούμενο είναι η οριστικοποίηση των ειδικοτήτων που θα ενταχθούν στον νέο κατάλογο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει «το ταχύτερο δυνατό ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα ο νέος σύγχρονος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

Αναπηρικές
Ο τρίτος πυλώνας των αλλαγών προβλέπει τη δραστική αλλαγή στη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων. Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ανακοίνωσε τον επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων, προκειμένου να αναζητηθούν περιπτώσεις «πλασματικών και μη πραγματικών συντάξεων», που έχουν αποδοθεί χωρίς να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ομαδικά πυρά από κόμματα και συνδικαλιστές

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, δήλωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην αποδόμηση και κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Σφοδρές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των πολιτικών κομμάτων στη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με δηλώσεις του τόνισε ότι «η λέξη μεταρρύθμιση και η πρακτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμη με την αποδόμηση και την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «θα υπάρξουν αγωνιστικές αντιδράσεις» και επισημαίνοντας πως «είναι αδύνατον κανείς να παρακολουθήσει τη ρητορεία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης γιατί είναι πλέον ολοφάνερο ότι αυτή στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου σημειώνει πως «ο πρωθυπουργός επιδεικνύει λεκτικό θράσος και ατολμία πράξης όταν μιλάει για μια ακόμη φορά για τη στήριξη της απασχόλησης και τις μεταρρυθμίσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει πως η κυβέρνηση χρέωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με 7,7 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή εκτοξεύτηκε στα 8,3 δισ. ευρώ.

Στις αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και το ΚΚΕ σημειώνοντας πως «σημαίνουν δραστικές περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης», ενώ από τον Συνασπισμό τονίζεται πως «ο διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης έχει ως στόχο την αξιοποίηση των υποδομών του ΙΚΑ που είναι περιουσία των ασφαλισμένων, για να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ».