Το μασάζ..

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και της ΑΥΓΗΣ  η κ. Γκάγκα συγκέντρωσε μυστικά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 12 βουλευτές της ΝΔ για να τους εξηγήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ».

Τα ρεπορτάζ ήταν πανομοιότυπα και δε διαψεύστηκαν, συνεπώς είναι βάσιμα και αληθή.

Το ερώτημα που ανακύπτει κρύβεται στο λόγο της σύσκεψης. Ήθελε η αναπληρώτρια υπουργός να ζητήσει τη γνώμη των βουλευτών της περιφέρειας ή επιδίωκε να προλάβει τυχόν αντιδράσεις τους, οι οποίες θα κατέστρεφαν εν τη γενέσει το περίφημο σχέδιο «κόμβου και ακτίνας» (hub and spoke όπως το λανσάρουν στην αγγλοσαξονική, ώστε να αποκτήσει πρόσθετο κύρος);

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει περιθωριοποίηση των επαρχιακών Νοσοκομείων και ήδη το προανήγγειλε μέσω «μελέτης» για τη Δυτική Μακεδονία ο δήμαρχος Κοζάνης, που λειτούργησε στην προκειμένη περίπτωση ως λαγός, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις σε όλους τους υπόλοιπους νομούς και οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν. Αυτές τις αντιδράσεις θα εισπράξουν και οι βουλευτές της ΝΔ στην επαρχία, με ενδεχόμενο κάποιοι εξ αυτών να καμφθούν και να ψελλίζουν άλλα αντί άλλων. Εξ ου και το μασάζ της κ. Γκάγκα.

Το σχέδιο είχε εκπονηθεί πριν ακόμη η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία επιθυμούν να καταλάβουν το σύνολο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (τώρα ελέγχουν το 75%) και ταυτόχρονα να απομυζήσουν όσα μπορούν περισσότερα από το ΕΣΥ, μέσω των ΣΔΙΤ. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουν να μετατρέψουν τα Νοσοκομεία από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που είναι σήμερα σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ώστε να εισβάλουν ελεύθερα τα funds και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτή είναι και η απάντηση γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα κάνει θηριώδεις συμφωνίες με τις ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία ελαφρών περιστατικών με υπέρογκο κόστος νοσηλείας.

Το ν’ αλλάξουν μυαλά και ρότα ο Μητσοτάκης και οι επιτελείς του έχει μηδενικές πιθανότητες. Τα σχέδιά τους θα ακυρωθούν μόνον εάν φύγουν από την εξουσία.

Το συντομότερο..