Το «μεγάλο φαγοπότι» και οι περικοπές στον ΟΠΑΔ

Σε δραστικές περικοπές των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά κατά βάση των διαγνωστικών εξετάσεων όπου υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για «μεγάλο φαγοπότι» προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό την αντίδραση των ασφαλισμένων που θα επιβαρυνθούν με εξετάσεις που έκαναν πριν από τη λήψη της απόφασης.

Μετά την «έκρηξη» κατά 15% ετησίως των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διαγνωστικών εξετάσεων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου που υπερβαίνουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην εξοφλούνται μέσω του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) μικροεπεμβάσεις, διαγνωστικές εξετάσεις που έγιναν χωρίς παραπεμπτικό και όσες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εγκεκριμένων εξετάσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ).

Στον κατάλογο των περικοπών περιλαμβάνονται: Μικροεπεμβάσεις, ορθοπαιδικές επεμβάσεις, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές εξετάσεις, ενδοσκοπήσεις, καρδιολογικές εξετάσεις, ανοσοθεραπείες και ορισμένες ακόμη ιατρικές πράξεις για τις οποίες ο ΟΠΑΔ πλήρωνε μέχρι πρότινος τα ιδιωτικά κέντρα, καταβάλλοντας εν μέρει ή ολικώς τις δαπάνες για λογαριασμό των ασφαλισμένων του.

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου με πρώτους τους συνταξιούχους διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθώς οι διαδικασίες ελέγχου δυσκολεύουν ή θα αναγκάζονται πλέον να πηγαίνουν σε νοσοκομεία του Δημοσίου, αντί για ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά κέντρα.

Ελλειμμα €3,4 δισ. στο ΙΚΑ
Τα οικονομικά προβλήματα του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας, του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, θα τεθούν στο «μικροσκόπιο», κατά τις διήμερες εργασίες του 19ου συνεδρίου των υπαλλήλων του ιδρύματος στις 7 και 8 Μαΐου στην Καλαμάτα.

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Β. Κόκκαλης θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα του ΙΚΑ εφέτος είναι διπλάσιο από τις αρχικές προβλέψεις. Φθάνει τα 3,4 δισ. από 1,7 δισ. ευρώ που αρχικώς αναμενόταν, ενώ το 2008 έκλεισε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως το ΙΚΑ και τρία ακόμη μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία- το Ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το ταμείο υγείας των δημοσίων υπαλλήλων (ΟΠΑΔ)- θα χρειαστούν τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ εντός του Μαΐου για να μπορέσουν να καταβάλουν τις παροχές στους ασφαλισμένους.

Αμεσα το ΙΚΑ χρειάζεται περίπου 700 εκατ. ευρώ για συντάξεις και βοηθήματα, καθώς αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας λόγω της κρίσης, ενώ ο ΟΑΕΕ αναζητεί 330 εκατ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο ΟΓΑ, που εμφανίζει ετήσιο έλλειμμα στον κλάδο Υγείας της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ.