Το μεγάλο φαγοπότι της Υγείας

Έκθεση – βόμβα για καπέλα στις προμήθειες νοσοκομείων που χρεώνουν τα Ταμεία με εκατ. ευρώ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Ένας βηματοδότης πωλείται σε νοσοκομείο της Κύπρου 2.300 ευρώ. Μεταπωλείται στην Ελλάδα από την ίδια εταιρεία προς 7.800, αλλά η κατώτερη τιμή του σε ελληνικό νοσοκομείο φτάνει τα 8.500 ευρώ… Δηλαδή καπέλο 6.200 ευρώ.

 

 

 

 

Ένας απινιδωτής (για την αποκατάσταση των αρρυθμιών) πωλείται στην Κύπρο 11.200, με κατώτατη τιμή στην Ελλάδα τις 20.000 ευρώ (καπέλο 8.800 ευρώ). Ένα στεντ συγκεκριμένης εταιρείας πωλείται στην Κύπρο 650 ευρώ, αλλά μέχρι να φτάσει στα νοσοκομεία της χώρας μας η τιμή του έχει ανέβει στα 2.500 ευρώ!

Πόρισμα – βόμβα από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας αποκαλύπτει «καπέλα» που ξεπερνούν και τις 6.000 ευρώ, κατά τη μεταπώληση υγειονομικών υλικών από την Κύπρο προς την Ελλάδα, αλλά και «αιμορραγία» εκατομμυρίων, με προμήθειες που πραγματοποιούνται με απευθείας αναθέσεις και χωρίς διαπραγμάτευση.

Όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, τη χρονιά που πέρασε οι τιμές διαφόρων υλικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο παρουσίαζαν σημαντικές διαφοροποιήσεις: Καθετήρας – μπαλονάκι αγγειοπλαστικής πωλείται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας προς 995 ευρώ. Το ίδιο υλικό πωλείται 1.050 ευρώ στον Ευαγγελισμό, 1.200 στο Ωνάσειο και 1.097 στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης! Ένα στεντ συγκεκριμένης εταιρείας αρχίζει από τα 1.840 ευρώ από την Πάτρα για να φτάσει στον Ευαγγελισμό τα 2.100 ευρώ…

Χωρίς συμβάσεις

Κατά τον έλεγχο των επιθεωρητών, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν συμβάσεις για την προμήθεια υλικών – κυρίως καρδιολογικών και αυτές αφορούσαν προμήθειες λίγων μηνών. Σύμφωνα με την έκθεση του Σώματος, κάποια νοσοκομεία αγόραζαν το 2005 μεγάλες ποσότητες στεντ και άλλων υλικών σε πολύ υψηλότερες από τις διεθνώς ισχύουσες τιμές, ενώ κάποια άλλα προχωρούσαν σε μικρές παραγγελίες πετυχαίνοντας καλύτερη τιμή. Αυτό σημαίνει ότι πολλά χρήματα χάνονται λόγω της έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των νοσοκομείων, με στόχο την καλύτερη διαπραγμάτευση των τιμών. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι ορισμένοι προμηθευτές πωλούσαν τα… τελευταία μοντέλα βηματοδοτών και απινιδωτών στις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές ενώ προσέφεραν παλαιότερα μοντέλα στις ίδιες τιμές με άλλες εταιρείες. Μόνον από τα υλικά αγγειοπλαστικής και μόνο σε μερικά από τα νοσοκομεία της χώρας, οι επιθεωρητές υπολογίζουν «διαρροές» που ξεπερνούν τα 12,6 εκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία των νοσοκομείων.

Θα κέρδιζαν εκατ. ευρώ

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα χρόνο περίπου το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης θα κέρδιζε έως και 5 εκατομμύρια ευρώ αν πραγματοποιούσε όλες τις προμήθειες με διαγωνισμούς και διαπραγματεύσεις. Τα αντίστοιχα κέρδη για το Παπανικολάου και το Τζάνειο θα ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

¶λλωστε, όσα νοσοκομεία προχώρησαν σε σωστές διαδικασίες προμηθειών, σύμφωνα με τις προτάσεις των επιθεωρητών, πέτυχαν χαμηλότερες τιμές στα περισσότερα υλικά. «Μόνο με τις νόμιμες διαδικασίες και με εντατικούς ελέγχους θα εξομαλυνθεί η σημερινή κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων ποσών» δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής Υγείας κ. Μ. Σαμπατακάκης στο Mega που ανέφερε πρώτο το θέμα των προμηθειών.

Με καπέλο έως 537% χρεώνουν τους ασθενείς οι ιδιωτικές κλινικές

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ χρεώσεις υλικών υφίστανται οι ασθενείς των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη χώρα μας. Όπως αποκαλύπτει το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, οι υπερτιμολογήσεις αποτελούν καθεστώς κυρίως στα υλικά αιμοκάθαρσης. Η επιβάρυνση των ασθενών – ή των ασφαλιστικών φορέων, ιδιωτικών και δημόσιων – είναι τεράστια αν υπολογίσει κανείς ότι το 45% των νεφροπαθών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για αιμοκάθαρση, καθώς οι μονάδες τεχνητού νεφρού στο ΕΣΥ δεν επαρκούν για όλους. Επιπλέον, οι υπερχρεώσεις είναι… μακράς διαρκείας, αφού ένας ασθενής μπορεί να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση για πολλά χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο πόρισμα των επιθεωρητών, η τιμή ενός σετ φλεβοκέντησης για αιμοκάθαρση σε δημόσιο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τα 2,40 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 5,70 στον ιδιωτικό τομέα. Τα διαλύματα αιμοδιήθησης (ειδικά υγρά για το φιλτράρισμα του αίματος) χρεώνονται ώς και στην τριπλάσια τιμή στις ιδιωτικές κλινικές, σε σύγκριση με τα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, τέτοιες υπερτιμολογήσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τυχόν διαφορές στην ποιότητα των υλικών. ¶λλωστε, οι ίδιοι προμηθευτές πωλούν τα ίδια προϊόντα με διαφορετικές τιμές σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Εξωφρενικές είναι οι διαφορές τιμών στα υλικά αιμοκάθαρσης, σε σύγκριση με τις τιμές που επιτυγχάνουν τα νοσοκομεία στην Κύπρο: Ανάλογα με το είδος του υλικού, οι διαφορές προς τα πάνω ξεκινούν από 150%, για να φτάσουν και το 537%!