Το νέο σύστημα προμηθειών παραλύει τα νοσοκομεία

Όταν το υπουργείο Υγείας επέβαλε μία κεντρική επιτροπή για να αποφασίζει για τις προμήθειες των Νοσοκομείων, την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), παρά τις ενστάσεις όλων των φορέων της Υγείας, προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή της με την υπόσχεση ότι έτσι θα περιοριστεί η σπατάλη, αλλά και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Τελικά, όμως, φαίνεται ότι το μόνο που περιορίστηκε είναι οι αγορές υλικών για τα νοσοκομεία, ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα, όπως είναι τα ράμματα και οι βελόνες.

Το θέμα έφερε με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Λεβέντης. Ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου αμφισβήτησε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι επικίνδυνη, αλλά παραδέχτηκε ότι το νέο καθεστώς για τις προμήθειες δημιούργησε προβλήματα, τα οποία, όμως, χαρακτήρισε ως “προβλήματα προσαρμογής”.

Η ερώτηση του Θαν. Λεβέντη αναφερόταν ονομαστικά στο νοσοκομείο της Ελευσίνας “Θριάσιο”, ως παράδειγμα νοσοκομείου που έχει παραλύσει από την εφαρμογή του νέου συστήματος για τις προμήθειες. Ο Γ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι το “Θριάσιο” δεν αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία της ΕΠΥ, με όλα τα νοσοκομεία της χώρας να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα χάος από χαρτομάνι στο ένα και μοναδικό φαξ της Επιτροπής, ενώ η μία και μοναδική υπάλληλος που το διαχειρίζεται αδυνατεί να προωθήσει τα χιλιάδες αιτήματα που φτάνουν καθημερινά.

Η πιο εξωφρενική περίπτωση συνέβη πρόσφατα σε Ολλανδό τουρίστα, ο οποίος είχε την ατυχία να σπάσει το χέρι του. Αφού τον περιέθαλψαν οι γιατροί ενός νοσοκομείου του ΕΣΥ, τον έστειλαν να… αγοράσει νάρθηκα από διπλανό φαρμακείο, καθώς το νοσοκομείο δεν είχε διαθέσιμο νάρθηκα, συνεπεία του νέου συστήματος για τις προμήθειες!

Συντάκτης : Βενιζέλος Β.