Το νέο σύστημα προμηθειών στο ΕΣΥ ασθενεί

Σε νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες «μοιράζει» τις αρμοδιότητές της η Επιτροπή Προμηθειών του υπουργείου Υγείας. Με διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε στα νοσοκομεία στα τέλη Μαΐου, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) καλεί όλα τα νοσοκομεία να ακολουθούν νέα διαδικασία για τις προμήθειές τους, ανάλογα με το ποσό που πρέπει να ξοδέψουν κάθε φορά.

Eτσι για αγορές μέχρι 15.000 ευρώ ζητείται απλώς η υπογραφή του διοικητή ενώ μέχρι 45.000 απαιτείται απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Αν η αξία των αγορών φτάνει τις 100.000 ευρώ πρέπει να υπογράφει ο διοικητής της αρμόδιας υγειονομικής περιφέρειας ενώ για όλες τις υπόλοιπες από αυτό το ποσό και πάνω πρέπει να αποφαίνεται το γραφείο προμηθειών της υγειονομικής περιφέρειας. Σύμφωνα με το έγγραφο που κοινοποιήθηκε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ο ρόλος της ΕΠΥ περιορίζεται στο να εγκρίνει τις παραπάνω διαδικασίες. Aλλωστε εδώ και πέντε περίπου μήνες η Επιτροπή μένει ακέφαλη, καθώς μετά την απομάκρυνση του προέδρου της δεν έχει τοποθετηθεί νέος.

Κι όλα αυτά την ώρα που το ΕΣΥ απαιτεί ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας –όπως ο Ευαγγελισμός– οι μηνιαίοι ρυθμοί αγορών φτάνουν και τα 80 εκατομμύρια. Hδη από τις αρχές του χρόνου έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται νέες οφειλές στα λογιστήρια του ΕΣΥ ενώ ως και 30% των μηνιαίων δαπανών αφορούν σε εξωσυμβατικές προμήθειες. 

Η παραπάνω εγκύκλιος έρχεται να «επισφραγίσει» και τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία πριν από λίγο καιρό ανέλαβε να εξομαλύνει τις διαδικασίες προμηθειών στο ΕΣΥ, με τη συμμετοχή των διοικητών κάθε υγειονομικής περιφέρειας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Κι όλα αυτά την ώρα που η ΕΠΥ αποτελεί τον κατεξοχήν φορέα υλοποίησης του νέου συστήματος προμηθειών με το οποίο –όπως κατά καιρούς υπόσχεται το υπουργείο Υγείας– θα εξοικονομούνται 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Το νέο σύστημα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από πέρυσι το καλοκαίρι το αργότερο, αλλά, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του χώρου της Υγείας, μέχρι σήμερα το μόνο που κάνει η Επιτροπή είναι να εξουσιοδοτεί τα νοσοκομεία για να προμηθεύονται υλικά με το παλιό σύστημα.

Aριθμοί

4 δισ. ο ετήσιος προϋπολογισμός αγορών του ΕΣΥ

1,1 δισ. ο προϋπολογισμός μόνο των νοσοκομείων της Αττικής

310 ευρώ κοστίζει καθημερινά κάθε κρεβάτι νοσηλείας στα νοσοκομεία

250 ευρώ τη μέρα η μισθοδοσία του προσωπικού ανά νοσηλευτικό κρεβάτι

80 εκατομμύρια οι μηνιαίες αγορές των μεγάλων νοσοκομείων