Το Νοσοκομείο Σπάρτης προωθεί την υπερσυνταγογράφιση;

div>Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  για την Πρόληψη Υγείας και Κοινωνική Μέριμνα (κλικ εδώ) επιβάλλεται «η σύμπραξη των ΚΑΠΗ με ιατρούς από τα ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, ο Οίκος Ναύτου, ο ΟΠΑΔ κ.ά., με στόχο τη συνταγογράφηση των μελών τους στα οικεία παραρτήματα. Με τη διαδικασία αυτή μειώνεται δραστικά η ταλαιπωρία των μελών των ΚΑΠΗ, καθώς αποφεύγεται η αναμονή της συνταγογράφησης των φαρμάκων τους στα ασφαλιστικά καταστήματα».

 
Στη Σπάρτη άρχισε από 4ετίας περίπου η συνταγογράφηση στα ΚΑΠΗ να γίνεται από τριμηνίτες αγροτικούς γιατρούς του Νοσοκομείου. Αυτό έγινε με τη σύμπραξη και του τότε αντιδημάρχου Σπάρτης (είναι ο σημερινός Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου) και με τον καιρό παγιώθηκε.
Σήμερα υπηρετούν στο Νοσοκομείο μόνο 5 τριμηνίτες. Οι γιατροί αυτοί απασχολούνται 3 μέρες περίπου τη βδομάδα με συνταγογράφηση στο ΚΑΠΗ και στο κέντρο συνταγογράφησης του νοσοκομείου, ενώ υποτίθεται ότι πρέπει να εκπαιδεύονται.
Επειδή η όλη διαδικασία είναι παράνομη, πληροφορούμαστε ότι δεν υπάρχει επίσημο ούτε αναρτημένο πρόγραμμα, αλλά στο τέλος του μήνα υπογράφει μια λίστα ο διοικητής.
Είναι προφανές ότι η δήθεν λύση που έχει εφεύρει το Νοσοκομείο Σπάρτης οδηγεί ευθέως στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, γνωστού όντος ότι στα ΚΑΠΗ καταφθάνουν πολλοί συγγενείς ασθενών με σακούλες γεμάτες βιβλιάρια, κατάσταση που είναι αδύνατον να αντιμετωπισθεί από τους αγροτικούς γιατρούς.
Για το ζήτημα υπήρξε σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, η οποία αναρτήθηκε στο Ygeianet(κλικ εδώ) και μάλιστα κάνει λόγο για προσπάθειες εκφοβισμού, χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής καμία απάντηση από πλευράς Διοίκησης.
 
Δεδομένου ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σπάρτης αποπειράθηκε σήμερα μια απάντηση για τον εξαναγκασμό του Γραμματέα της Ένωσης σε παραίτηση (κλικ εδώ) νομίζουμε πως είναι καιρός να απαντήσει και στο θέμα της υπερσυνταγογράφησης, το οποίο φαίνεται πως πριμοδοτεί με τη συγκεκριμένη τακτική της.

                          Ygeianet