Το Νοσοκομείο Βόλου και το ΕΣΥ χρειάζονται ανανέωση

p>ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

 

Εμείς σαν Ένωση Ιατρών, αλλά και ο σύλλογος των εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο  παρελθόν,  στην ανάγκη ανανέωσης του έμψυχου ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού του μοναδικού νοσοκομείου της Μαγνησίας. Λόγω της παρουσίας μου στο νοσοκομείο τα 23 τελευταία χρόνια, είμαι σε θέση να γνωρίζω, οτι ελάχιστη ανανέωση έχει γίνει από την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΥ το 1985. Τότε άρχισε  η ενδυνάμωση του Αχιλλοπούλειου με νέο ιατρικό προσωπικό, ήρθαμε στο νοσοκομείο  πολλοί νέοι συνάδελφοι, με όρεξη για δουλειά και πλαισιώσαμε τους άξιους παλιούς (αλλά λίγους) γιατρούς που υπηρετούσαν μέχρι τότε.

Σήμερα , σχεδόν 25 χρόνια μετά, που βρισκόμαστε;

Από τις 154 οργανικές θέσεις γιατρών, κενές οι 53, δηλαδή μία θέση στις τρείς του Οργανισμού κενή.

Από τους 101 υπηρετούντες γιατρούς (Επιμελητές Β΄, Α΄, Αναπληρωτές Δ/ντές και Διευθυντές, οι 47 –δηλαδή ένας στους δύο – βρίσκονται σε ηλικία πέριξ των 60, πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση. Αυτό το λέω, αν και πολλοί συνάδελφοι είναι γυναίκες και δεν είναι και πολύ κομψό να μιλάω για ηλικίες.

Οι πολίτες της Μαγνησίας όμως δικαιούνται να γνωρίζουν και τις αιτίες που φταίνε που το μοναδικό –επαναλαμβάνω- νοσοκομείο τους έφτασε στο όριό της αντοχής του. Και αυτές είναι:

Η έλλειψη προγραμματισμού και χρονοδιαγράμματος στην κάλυψη με προσλήψεις των χρόνιων κενών που ανέφερα παραπάνω.

Η έλλειψη ευαισθησίας  και ευελιξίας από την πλευρά της Πολιτείας για  την κάλυψη των έκτακτων αναγκών (παραιτήσεις, βαριές ασθένειες γιατρών).

Οι χρονοβόρες διαδικασίες διορισμών, ή και το πάγωμά τους για έτη ολόκληρα, όταν το Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών επικαλούνται τή γνωστή πλέον «έλλειψη κονδυλίων».

Η ολική έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να υπερφορτώνεται με παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αντί να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για τα σοβαρά περιστατικά.

Η αδυναμία από το κράτος να κρατήσει τους γιατρούς που υπηρετούν σε ένα ΕΣΥ όπου δεν εφαρμόζονται βασικές εργασιακές διατάξεις (εξαντλητικά ωράρια, συνεχόμενες εφημερίες ακόμη και πάνω από 10 το μήνα λόγω των κενών που δεν καλύπτονται), σε ένα ΕΣΥ, όπου είναι πια καθεστώς η καθυστερημένη, κομμένη και αναξιοπρεπής πληρωμή εφημεριών (ο Επιμελητής Β΄, δηλαδή αντίστοιχα Πρωτοδίκης στη δικαστική και Λοχαγός στη στρατιωτική ιεραρχία, πληρώνεται καθαρά 6,5 Ευρώ την ώρα εφημερίας).

Αποτέλεσμα των αμέσως παραπάνω είναι το κύμα παραιτήσεων πανελλαδικά έμπειρων και καταξιωμένων ικανών γιατρών, που προτίμησαν να αποχωρήσουν από το ΕΣΥ και να εξασκήσουν την ιατρική στον ιδιωτικό τομέα.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Κ.Υ. Μαγνησίας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Μ.), καθημερινά μέσα στα παραπάνω προβλήματα, δεν θα μείνει απλός θεατής. Τα μέλη της, είναι γιατροί ταγμένοι από ιδεολογία και όχι από  περιστάσεις, στη μεριά αυτών που θέλουν ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας με υψηλού επιπέδου παροχές δωρεάν στους  πολίτες  που τις δικαιούνται και δεν έχουν τη δυνατότητα  ή δεν θέλουν να στραφούν αλλού.

Οι γιατροί του ΕΣΥ λοιπόν.

Απαιτούν και αγωνίζονται για αυτά που δικαιούνται – τώρα και πάντα! 

Δε σταματούν να διεκδικούν, παρά τα όσα  τάζει ο κάθε αναξιόπιστος για “αύριο”.

Έχουν  το δίκιο μαζί τους και δεν λυγίζουν στις πιέσεις βολεμένων που θέλουν να λειτουργεί το μαγαζάκι τους.

Συμμετέχουν ενεργά και αγωνίζονται για το μέλλον που δικαιούνται κι όχι αυτό που θέλουν να τους επιβάλλουν.

Έχουν  αξιοπρέπεια (αυτό ισοδυναμεί με όλα τα παραπάνω).

                                                     

 

                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 

                                              ΜΟΣΧΟΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ