Το όραμα του Πλεύρη κι ο εφιάλτης του ΕΣΥ

Μετά το σάλο που ξέσπασε σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των κλινών ΜΕΘ, η Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας έδωσε συνέντευξη τύπου, όπου η πρόεδρος και δύο μέλη του ΔΣ τόνισαν πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για γιατρό και νοσηλευτή από το να τον κατηγορούν για επιλογή περιστατικών στις ΜΕΘ».

Ταυτόχρονα, η κ. Κοτανίδου αναγκάστηκε να αποδοκιμάσει τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας στη συνέντευξη πως όσα ο Μητσοτάκης δήλωσε στη Βουλή αποτελούν «αδόκιμη αναφορά περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ».

Προσυπογράφουμε και τις δύο δηλώσεις. Όμως άργησαν να μιλήσουν δημοσίως ως θεσμικοί εκπρόσωποι των εντατικολόγων, αυτών που βιώνουν εξοντωτική πίεση και ταυτόχρονα κινδυνεύουν να βρεθούν απολογούμενοι για θανάτους ή να μετατραπούν σε θύματα επιθέσεων από συνοδοιπόρους των Χρυσαυγιτών που αυτοαποκαλούνται θεματοφύλακες του συντάγματος.

Δυστυχώς, μετά τα γεγονότα στο Αιγίνιο, κανείς δε μπορεί να αποκλείσει ανάλογες καταδρομικές επεμβάσεις σε οποιανδήποτε ΜΕΘ της χώρας, τώρα μάλιστα που επιρρίπτεται συλλήβδην σε γιατρούς των ΜΕΘ η μομφή πως, αντί ν΄ αποφασίζουν με την επιστημονική τους κρίση και τη συνείδησή τους, υποκύπτουν σε πολιτικές εντολές και κρατούν κενές κλίνες, ενώ θα μπορούσαν να τις καλύψουν σώζοντας ζωές.

Ας μην επενδύουν οι εντατικολόγοι πολλά στον κ. Πλεύρη, πιστεύοντας πως πέραν της μηνυτήριας αναφοράς εναντίον Γιαννάκου, θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την ιατρική ευθύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ρύθμιση την οποία υπόσχεται από την πρώτη μέρα που ανέλαβε υπουργός, χωρίς ποτέ να υλοποιεί.

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο κ. Γιαννάκος, όσο και ο κ. Παπανικολάου, με την πάροδο των ημερών στρογγύλεψαν κατά πολύ αυτά που κατήγγειλαν αρχικά, ο μεν πρώτος ισχυριζόμενος πως ποτέ δεν αναφέρθηκε σε VIP κλίνες ΜΕΘ και ο δεύτερος ισχυριζόμενος πως όσα είπε αφορούν μόνον ορισμένες πανεπιστημιακές ΜΕΘ, χωρίς όμως και πάλι να κατονομάζει ποιες ακριβώς εννοεί.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο κ. Πλεύρης αναλύει στον κ. Χατζηνικολάου το «όραμά» του για τους τρείς πυλώνες για την αναβάθμιση της υγείας (κλικ εδώ).

Δυστυχώς, το όραμα του κ. Πλεύρη θα είναι ο εφιάλτης για το δημόσιο σύστημα υγείας..