Το ΠΑΣΟΚ για την υγεία

Είναι καλός οιωνός η συμπόρευση απόψεων για το ΕΣΥ ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οι συγκεκριμένες θέσεις που ανέπτυξε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά και οι θέσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση για το νέο ΕΣΥ την περασμένη άνοιξη, ταυτίζονται σε πολλά καίρια σημεία, δημιουργώντας προσδοκία στήριξης και ενίσχυσης του ΕΣΥ στην ευκταία περίπτωση επικράτησης των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων στις προσεχείς εκλογές.

Παραθέτουμε ένα ενδεικτικό απόσπασμα της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Το ΕΣΥ μέσα στην πανδημία ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της κρίσης, χάρις όμως στην αυτοθυσία του προσωπικού του και στην ανθεκτικότητα των δομών του.

Ταυτόχρονα όμως υπογραμμίστηκαν και οι παθογένειες του.

Τώρα η ΝΔ, σαν να μην έμαθε τίποτα από την πανδημία προωθεί ένα ακόμα πλήγμα.

Επιχειρεί με το τελευταίο σχέδιο νόμου να υπονομεύσει μια βασική αρχή του ΕΣΥ.

Την δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, ενώ η χώρα μας έχει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.

Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί στην μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς.

Συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της υγείας και δεν προχωρά στις λειτουργικές αλλαγές που χρειάζονται τα Νοσοκομεία, ευνοώντας την συναλλαγή.

Ναι, είναι αναγκαία η αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών του ΕΣΥ.

Αλλά αυτή θα πρέπει να προκύψει μέσα από την αναβάθμιση του μισθολογίου και από την διεύρυνση της απογευματινής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Μέτρο που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ οδηγεί και στην δραστική μείωση της λίστας αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις».


Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία Ανδρουλάκη κάνοντας κλικ εδώ