Το ΠΑΣΟΚ πηγαινοέρχεται στον διάλογο, η ΓΣΕΕ απέχει

Η Συνομοσπονδία επιμένει στην αποπληρωμή οφειλών * Η Χριστοφιλοπούλου ανατρέπει Πάγκαλο, που δεν αντέδρασε

 

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Στον «αέρα» βρίσκεται ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, καθώς και η θέση του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή του.

 

 

Ο υπουργός Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνας, με νέα επιστολή, καλεί τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς να μετάσχουν σε νέα κοινή συνεδρίαση (6/11) των επιτροπών Απασχόλησης και Οικονομικών, με θέματα τη χρηματοδότηση, δηλαδή την καταβολή των κρατικών οφειλών στα Ταμεία, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν φαίνεται πιθανό να ανταποκριθούν, καθώς έχουν θέσει ως προϋπόθεση στην εναρκτήρια συνεδρίαση να τους δοθεί -έστω και την παραμονή (5/11)- από την κυβέρνηση σαφές πλαίσιο αποπληρωμής των οφειλών προς τα Ταμεία και διαβεβαίωση για το «πάγωμα» της μείωσης των συντάξεων των ειδικών Ταμείων. (Η μη ένταξή τους στο ΙΚΑ θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες, με μείωση της σύνταξης στο 79% για το 2008, χωρίς προσαρμογή – μείωση των εργατικών εισφορών.) Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει σχετικό-δεσμευτικό πλαίσιο χρηματοδότησης των Ταμείων, ούτε διαφαίνεται αυτό εφικτό, λόγω… δυσπραγίας ακόμη και στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Πόσο μάλιστα μετά και το ναυάγιο της ιδέας για μετακύλιση της κυβερνητικής ανικανότητας στους καταναλωτές, με αύξηση του ΦΠΑ.

«Την πρόσκληση την είδαμε, την πρόταση (αποπληρωμής των οφειλών ύψους 10 δισ. ευρώ) δεν είδαμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο προέδρος της ΓΣΕΕ Γιάν. Παναγόπουλος, χθες το μεσημέρι, όταν έλαβε την πρόσκληση Μαγγίνα. Το θέμα πάντως θα απασχολήσει τη διοίκηση της ΓΣΕΕ αύριο.

Στη συνεδρίαση (18/10) της Επιτροπής στη Βουλή, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ παρέμειναν και έθεσαν τους ανωτέρω όρους, όπως και την ανάγκη να κατατεθούν οι αναλογιστικές μελέτες που ανέθεσε η κυβέρνηση στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (κοινοποιήθηκε μόνο για το ΙΚΑ και δείχνει ότι αν καταβληθούν οι οφειλές του Δημοσίου, το Ιδρυμα δεν θα έχει ταμειακό πρόβλημα μέχρι το 2042). Το ΠΑΣΟΚ, με αντίστοιχα αιτήματα, αποχώρησε. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Θ. Πάγκαλος προειδοποίησε τότε την κυβέρνηση ότι το κόμμα του θα επανέλθει στον διάλογο όταν ικανοποιηθούν οι τρεις όροι με «γραπτές προτάσεις» (οικονομικά στοιχεία για τα Ταμεία, αναλογιστικές μελέτες για τα «κρυφά» – μελλοντικά ελλείμματα και πρόταση χρηματοδότησης).

Τώρα, η αρμόδια συντονίστρια του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου ανακοίνωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα παραστεί, και αυτή τη φορά, με καθαρές θέσεις και απόψεις». Αρα δεν ισχύουν ως προαπαιτούμενο οι τρεις προϋποθέσεις και στη διάρκεια του διαλόγου (θα) «περιμένουμε από την κυβέρνηση τα απαραίτητα και αυτονόητα οικονομικά δεδομένα που ζητήσαμε».

Αντιφατική σε σχέση με τη στάση στις 18/10 η νέα αυτή θέση, διαμορφώθηκε σε κοινή συνεδρίαση των βουλευτών των επιτροπών Οικονομίας και Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα (συγκλήθηκε από την κ. Χριστοφιλοπούλου και τον κ. Μαγκριώτη), παρουσία του κ. Πάγκαλου, ο οποίος φέρεται να συμφώνησε με τη νέα θέση.

Ο Ραγκούσης, ενδιάμεσα

**Ενδιάμεσα βρέθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, σημειώνοντας: «Αν η κυβέρνηση δεν παρανομούσε, αν εφάρμοζε την κείμενη νομοθεσία, τότε το ασφαλιστικό πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο έντονο, ούτε τόσο επείγον. Εμείς ακόμη περιμένουμε τις κυβερνητικές απόψεις διατυπωμένες γραπτώς».