Το… πικρό ΤΣΑΥ της κακοδιαχείρισης

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>Γράφει:  Βασιλική Αγγουρίδη


Μια κατάσταση εκτός ελέγχου στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ περιγράφουν γιατροί, κάνοντας λόγο για ομόλογο εκατομμυρίων ευρώ που «αγνοείται» και αρχεία του ταμείου που «χάθηκαν», αφήνοντας στον αέρα εκατοντάδες γιατρούς.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν από  έναν άνθρωπο που ζει την κατάσταση στο Ταμείο των Υγειονομικών από μέσα. Ο Βασίλης Σταθόπουλος, οδοντίατρος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΑΥ μίλησε στο 11ο Παμπελοννησιακό Συνέδριο για τις απίστευτες περιπτώσεις που αμαυρώνουν το Ταμείο και οι όποιες, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, οφείλονται κυρίως σε κακοδιαχείριση.

Περίπτωση 1η

Είναι δυνατόν να «αγνοείται» ένα ομόλογο εκατομμυρίων; Κι όμως, αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου γίνεται αναφορά σε ένα ομόλογο αξίας 92 εκατ. ευρώ το οποίο, όμως, κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται και όλοι το… αναζητούν.

Οι πιο κακοπροαίρετοι εκτιμούν ότι βρίσκεται ήδη εκτός χώρας.

Περίπτωση 2η

«Στον αέρα» βρίσκονται τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες ασφαλισμένοι γιατροί του ΤΣΑΥ, καθώς την περασμένη άνοιξη χάθηκαν τα δεδομένα από δύο σκληρούς δίσκους!

Όπως εκτιμάται επρόκειτο για αρχεία εσόδων, με δεδομένα που επιτρέπουν τον υπολογισμό των συντάξεων, τα αιτήματα ρύθμισης και άλλα.

Τα αρχεία αυτά πιστεύεται ότι «χτυπήθηκαν» ή, σύμφωνα με άλλους, χάθηκαν κατά τη μεταφορά τους. Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί μάλλον θα κληθούν να επανακαταθέσουν τα έγγραφα.

Βέβαια, τρόπος έκδοσης των προσωρινών συντάξεων υπάρχει και περιορίζεται σε 2 υπεύθυνες δηλώσεις. Η μια αναγράφει ότι έχουν παρακρατηθεί (όχι αποδοθεί) οι εισφορές από τον εργοδότη και η δεύτερη αναφέρει τα πόσα χρόνια είναι ο γιατρός ασφαλισμένος.

Τι θα δείξει μια διασταύρωση αυτών είναι μια άλλη συζήτηση…

Περίπτωση 3η

Η μηχανογράφηση του ταμείου δυσλειτουργεί, αλλά το «μικρό σκάνδαλο», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Σταθόπουλος είναι πως η μηχανογράφηση αυτή κόστισε 4,4 εκατ. ευρώ.

Περίπτωση 4η

Το ΤΣΑΥ είναι ο μόνος φορέας ο οποίος διαθέτει ιαματικά λουτρά, μέσω ενός ακινήτου στους Πύργους Θέρμης στη Λέσβου. Ο λόγος για το Ξενοδοχείο Σάρλιζα, το οποίο, όμως, παραμένει ανεκμετάλλευτο και καταρρέει. Την ίδια ώρα, μόνο για μελέτες για την αξιοποίηση του δαπανήθηκαν πάνω από 720 χιλιάδες ευρώ, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί για αποκατάσταση.

Δείτε μέρος της ομιλίας του κ. Σταθόπουλου εδώ.