Το πόρισμα των επιθεωρητών “καίει” δύο αγγειοχειρουργούς

Για πειθαρχικό έλεγχο παραπέμπονται δύο ειδικοί γιατροί της πανεπιστημιακής αγγειοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου. Οι δύο γιατροί τον Αύγουστο 2007 είχαν πάρει από κοινού άδεια, βάζοντας ουσιαστικά λουκέτο στην αγγειοχειρουργική κλινική, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε απίστευτη ταλαιπωρία ένας 17χρονος τραυματίας, ο οποίος τελικά έχασε το πόδι του.

της Νικολέτας Μπούκα

Ενδεχόμενος δόλος υποκρυπτόταν πίσω από τις άδειες που είχαν δώσει στον… εαυτό τους και στους δύο ειδικευόμενους γιατρούς οι δύο ειδικοί γιατροί της πανεπιστημιακής αγγειοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα τον περασμένο Αύγουστο να ταλαιπωρηθεί και τελικά να χάσει το πόδι του ο 17χρονος Δημήτρης Γιαννακίδης από το Τρίγωνο Έβρου Το άτυχο παιδί, όπως είχε αποκαλύψει η “Μ” στις 9 Αυγούστου, έπειτα από σοβαρό τροχαίο ατύχημα χρειάστηκε να περιπλανηθεί και να περιμένει δώδεκα ολόκληρες ώρες, για να διακομιστεί τελικά σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και χειρουργήθηκε, χάνοντας όμως το πόδι του.

Όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο επίσημο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας, το οποίο δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά η “Μ”, “ο διευθυντής και ο λέκτορας της κλινικής είχαν προσχεδιάσει από κοινού την αναστολή λειτουργίας της πανεπιστημιακής αγγειοχειρουργικής κλινικής, ενεργώντας εν κρυπτώ, χωρίς να ενημερώσουν και να ζητήσουν σχετική έγκριση για άδεια”.

Μάλιστα σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών οι δύο αγγειοχειρουργοί δεν είχαν προγραμματίσει ούτε μία εφημερία για τους ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς της ευθύνης και της αρμοδιότητάς τους μετά τις 17 Ιουλίου, όπως προκύπτει από την κατάσταση των εφημεριών που είχαν καταρτίσει ήδη από το τέλος Ιουνίου.

Αναφορικά με τη μη αντιμετώπιση του 17χρονου και τις πολύτιμες δύο ώρες που χάθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ώσπου να βρεθεί γιατρός-συνοδός και να αναχωρήσει το ασθενοφόρο για τη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί παραπέμπονται για πειθαρχικό έλεγχο με τις εξής κατηγορίες: παράλειψη καθήκοντος, αδικαιολόγητη αποχή από εκτέλεση καθηκόντων, άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης καθήκοντος και αμελής ή ατελής ή μη έγκαιρη εκτέλεση καθήκοντος. ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα των επιθεωρητών υγείας, το οποίο έχει ήδη σταλεί στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και στον αρμόδιο εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, για πειθαρχικό έλεγχο παραπέμπονται και ο διοικητής, ο υποδιοικητής, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας και τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που εμπλέκονται στην υπόθεση του 17χρονου.

Επίσης προτείνεται ο πειθαρχικός έλεγχος για στελέχη του ΕΚΑΒ που έκαναν τη διακομιδή του νεαρού από τον τόπο του ατυχήματος μέχρι το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, αλλά και για τη γιατρό που παρέλαβε το τραυματισμένο παιδί στο Διδυμότειχο, για την οποία όμως οι επιθεωρητές υγείας ξεκαθαρίζουν ότι, αν και έχασε χρόνο, για να συνεννοηθεί με τον ορθοπεδικό, τελικά προσέφερε τη μεγαλύτερη και καλύτερη δυνατή βοήθεια στο 17χρονο από όλους τους άλλους.

Όσον αφορά τις ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων, δεν προκύπτουν τέτοιες, αφού στο πόρισμα επισημαίνεται ότι το πόδι του 17χρονου δεν μπορούσε να σωθεί σε καμία περίπτωση. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, “ήδη από τον τόπο του ατυχήματος το πόδι του 17χρονου είχε υποστεί ακρωτηριασμό κατά 95%. Συνεπώς δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία για το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε ούτε για το προσωπικό του κέντρου υγείας Δικαίων Έβρου, όπου διακομίστηκε αρχικά, ούτε και για το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, όπου έγινε η δέουσα αντιμετώπιση του περιστατικού. Επιπλέον ο χρόνος παραμονής του 17χρονου στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου κρίθηκε εύλογος για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και σταθεροποίηση της κατάστασής του. Σε κάθε περίπτωση πάντως υπήρχαν ελάχιστες έως και καμία πιθανότητες να σωθεί το πόδι του 17χρονου”. Οι ποινές
Επόμενο βήμα μετά την έκδοση του πορίσματος είναι η απόδοση των πειθαρχικών ευθυνών στους εμπλεκόμενους. Συνεπώς οι δύο πανεπιστημιακοί γιατροί θα περάσουν από πειθαρχικό συμβούλιο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κι εφόσον χρειαστεί, και από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, στον οποίο υπάγονται. Πάντως μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένοι γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται στο νοσοκομείο.

Αντίθετα τα μέλη της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης θα περάσουν από πειθαρχικό συμβούλιο υπό την προεδρία του διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Βασίλειου Δελή, ενώ δεν αποκλείεται να παραπεμφθούν απευθείας στον ίδιο τον υπουργό Υγείας.