Το σχέδιο μαζικού εμβολιασμού

Σε σχολεία, πανεπιστήμια και δημόσια κτίρια θα γίνει ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη, όταν δοθεί το «πράσινο φως» μετά την ολοκλήρωση των κλινικών ερευνών.

Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται το υπουργείο Υγείας και οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης, σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή στην περίπτωση που η πορεία της νόσου είναι τέτοια που να καθιστά επιβεβλημένη την τακτική των μαζικών εμβολιασμών.

 

Τέσσερα «πρότυπα» εμβόλια από διάφορες εταιρείες έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΕ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν κατά σειρά οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται σε κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους υπηρεσίες, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι πολίτες που έχουν ηλικία άνω των 65 χρόνων.

Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού περιλαμβάνονται όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι καρκινοπαθείς, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση και οι παχύσαρκοι. Επίσης, προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν και όσοι πάσχουν από ασθένειες που προκαλούν προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα όπως το AIDS.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, οι σκέψεις που επικρατούν είναι να χορηγηθεί κανονικά το εμβόλιο για τη νέα γρίπη σε όσα είναι ηλικίας άνω των 6 ετών. Για τα μικρότερα παιδιά προτείνεται σε πρώτη φάση ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και μόνο αργότερα, όταν διαπιστωθεί ότι το νέο εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, να τους χορηγηθεί το αντίστοιχο για τον ιό Η1Ν1.

Στην περίπτωση που η λύση των μαζικών εμβολιασμών κριθεί απαραίτητη, η ενημέρωση των πολιτών για το πού και πότε θα πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Υγείας αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Βεβαιώσεις
Για να βεβαιώσει κάποιος ότι ανήκει σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να έχει μαζί του βιβλιάριο υγείας ή βεβαίωση από γιατρό.

Τον εμβολιασμό των χιλιάδων πολιτών που θα προσέλθουν θα αναλάβουν οι γιατροί των νοσοκομείων της χώρας, φοιτητές Ιατρικής αλλά και εθελοντές διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Οσοι πολίτες εμβολιαστούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα πρέπει να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση.

Με αυτή θα βεβαιώνουν ότι θα αναφέρουν άμεσα πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο και ότι αφού περάσουν δύο εβδομάδες θα επανέλθουν για τη δεύτερη δόση.

Επιπλέον, οι πολίτες που θα κληθούν για εμβολιασμό, αλλά θα αρνηθούν, για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αναλαμβάνουν την ευθύνη στην περίπτωση που προσβληθούν από τη νέα γρίπη.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Στις 9 σήμερα το πρωί συνεδριάζουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Πανδημίας για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπιστεί ο ιός της νέας γρίπης.

Ακολούθως, ενημέρωση για τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με τον ιό θα έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα συναντηθεί στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη λοιμωξιολόγο Ελένη Γιαμαρέλλου.

Μάλιστα, η κ. Γιαμαρέλλου, που είναι διευθύντρια της Δ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», θα συναντήσει στις 4 το απόγευμα και τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Ο υπουργός Παιδείας θέλει -εν όψει και της νέας σχολικής χρονιάς- να ενημερωθεί για όλα τα νέα δεδομένα που υπάρχουν από τα πλέον αρμόδια χείλη. Ανάλογες συναντήσεις με ειδικούς επιστήμονες θα πραγματοποιηθούν και το προσεχές διάστημα. Εν τω μεταξύ χθες το απόγευμα αποφασίστηκε να κάνουν εφημερίες και οι ιδιώτες γιατροί, ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα πιθανά κρούσματα.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ  
vogiatzakis@pegasus.gr

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Τον Σεπτέμβριο τα πρώτα αποτελέσματα από το νέο εμβόλιο. Εκτιμήσεις ότι θα παρέχει υψηλή προστασία

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται τα πρώτα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα, την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου για τη νέα γρίπη. Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος εκτιμά ότι το νέο εμβόλιο θα είναι ασφαλές και θα παρέχει υψηλή προστασία.

Οπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Γ. Πιερουτσάκος, η πρώτη παρτίδα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μόλις ανάψει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τέσσερα «πρότυπα» εμβόλια τα οποία αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες Baxter, GlaxoSmithKline και Novartis έχουν ήδη εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με βάση προηγούμενα στοιχεία που είχαν δημιουργηθεί με το στέλεχος του ιού Η5Ν1, το οποίο είναι παρόμοιο με το Η1Ν1.

Αυτά τα εμβόλια, τονίζει ο Οργανισμός, αναπτύχθηκαν με την πρόβλεψη ότι σε περιπτώσεις πανδημίας το περιεχόμενο στέλεχος του ιού θα αλλάξει, ώστε να περιλάβει το στέλεχος της πανδημίας.

Συνολικά έχουν δοκιμαστεί σε περισσότερα από 8.000 άτομα. Δεκαετίες εμπειρίας με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης καταδεικνύουν ότι η εισαγωγή ενός νέου στελέχους σε ένα εμβόλιο, όπως θα είναι η περίπτωση της αλλαγής από το Η5Ν1 στο Η1Ν1 στις πρότυπες εκδόσεις του εμβολίου, δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την ασφάλεια ή το επίπεδο της παρεχόμενης προστασίας.

Οπως εξηγεί ο ΕΟΦ, τα στοιχεία σχετικά με την αλλαγή του στελέχους εξετάζονται προς το παρόν από Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και η έγκριση του εμβολίου Η1Ν1 αναμένεται να δοθεί έπειτα από επαρκή εξέταση αυτών των δεδομένων.

«Οπως με όλα τα φάρμακα, σπάνιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις μπορούν να ανιχνευθούν μόνο κατά την ευρύτερη χρήση του εμβολίου.

Οι ρυθμιστικές αρχές και οι παρασκευαστές των εμβολίων θα εφαρμόσουν σχέδια προκειμένου να διερευνούν και να παρακολουθούν ενεργά την ασφάλεια αυτών των εμβολίων», επισημαίνει ο ΕΟΦ.

Σημειώνεται ότι επιπρόσθετα των «πρότυπων» εμβολίων, ένας αριθμός από άλλα εμβόλια για την πανδημία της γρίπης είναι σήμερα υπό ανάπτυξη και προκαταρκτικά δεδομένα από τις εταιρείες GlaxoSmithKline και Sanofi Pasteur αξιολογούνται επίσης από την Επιτροπή με μία εσπευσμένη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, χωρίς εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο έχουν μείνει τα φαρμακεία όλης της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο οποίος με έγγραφό του προς τον ΕΟΦ ζητεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά και να ομαλοποιηθεί η επάρκεια τόσο του συγκεκριμένου εμβολίου όσο και των άλλων εμβολίων, η ζήτηση των οποίων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη τους επόμενους μήνες.