Το θρίλερ «Υπατία» -Ψάχνουν φόρµουλα διεξόδου

Την «έξοδο κινδύνου» για να µεταφερθούν οι απεργοί πείνας στα νοσοκοµεία και να µην κινδυνέψει η ζωή τους αναζητεί επειγόντως η κυβέρνηση

Εντονη ανησυχία επικρατούσε χθες στους κόλπους της κυβέρνησης για την κατάσταση µε τους απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατία, µε κυρίαρχη τη διαπίστωση πως επιβάλλεται να δοθεί αµέσως λύση.

Από την περασµένη Παρασκευή κατέστη ήδη σαφές πως ηκυβέρνηση αναζητούσε φόρµουλα εκτόνωσης, µετά και τη δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας µε τους µετανάστες οπότε και είχαν την πρώτη επαφή µε τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Ωστόσο, η αδιαλλαξία των απεργών πείνας να αποδεχθούν την πρόταση για υπαγωγή τους στο καθεστώς ανοχής άνοιξε νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Το ένα µετά το άλλο, κυβερνητικά στελέχη απηύθυναν τοτελευταίο 48ωρο ύστατη έκκληση προς τους µετανάστες να δεχθούν τη διακοµιδή τους στα νοσοκοµεία, προκειµένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών, διαβεβαιώνοντας πως εάν τερµατιστεί η απεργία πείνας δεν θα κινηθούν διαδικασίες απέλασης, αλλά θα ισχύσει καθεστώς αναβολής αποµάκρυνσης τουλάχιστον για ένα έτος.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις υψηλόβαθµων στελεχών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος ζήτησε την άµεση µεταφορά των απεργών στα νοσοκοµεία χωρίς να έχουν επαφή µε τους έλληνες καθοδηγητές, µέχρι την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και στελέχη των συναρµοδίων υπουργείων, ενώ στην καλλιέργεια συναινετικού κλίµατος για την αντιµετώπιση του προβλήµατος στόχευε και η συνάντηση που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής µε εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο γινόταν µία διαρκής προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και αναζητούνταν τρόπος παρέµβασης για την αποµάκρυνση των απεργών πείνας από το Μέγαρο Υπατία και την παροχή περίθαλψης. Κυβερνητικοί κύκλοι επαναλάµβαναν πως σε κάθε περίπτωση η λύση της µαζικής νοµιµοποίησης δεν είναι εφικτή – παρέπεµπαν µάλιστα και στα τραγικά γεγονότα της Σούδας, που ενισχύουν τη στάση αυτή τηςκυβέρνησης. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέκλειαν πάντως ώς χθες το βράδυ οποιαδήποτε επέµβαση της Αστυνοµίας στη φάση αυτή, εκτιµώντας πως θα πυροδοτούσε αντίθετες εξελίξεις. Ετσι, το βάρος των όποιων πρωτοβουλιών βρέθηκε στα χέρια των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

Πιέση. Μία τέτοια πρωτοβουλία αποτελούσε και η χθεσινή µετάβαση εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας και γιατρών, παρουσία εισαγγελέα, στο Μέγαρο Υπατία ώστε και να εξεταστεί η κατάσταση της υγείας των µεταναστών, αλλά και να ασκηθεί πίεση για να αποδεχθούν τη λύση της νοσηλείαςκαι της προσωρινής παραµονής τους στη χώρα.

Οµως, και η προσπάθεια αυτή απέβη άκαρπη εντείνοντας τονπονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο για την αναζήτηση οµαλής διευθέτησης του προβλήµατος.

Ζητησέ ΑΠΈΛΑΣΈΙΣ. Απέλαση των λαθροµεταναστών, ζητά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Η Ελλάδα µπορεί να προχωρήσει αν και εφόσον διώξει τους λαθροµετανάστες», είπε ο κ. Καρατζαφέρης µιλώντας σε κοµµατική εκδήλωση του ΛΑΟΣ, που πραγµατοποιήθηκε στα Γιαννιτσά Πέλλας.

Η κυβέρνηση εµµένει στην αρχική της θέση ότι δεν είναι δυνατή η µαζική νοµιµοποίηση

Στο κενό η έκκληση του υπ. Υγείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

ΣΤΟ ΚΕΝΟ έπεσαν οι εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας προς τους µετανάστες απεργούς πείνας να δεχθούν τη µεταφορά τους στα νοσοκοµεία της Αττικής και να συνεχίσουν σε ασφαλέστερο περιβάλλον την απεργία. Οι ιδιαίτερα χαµηλές θερµοκρασίες σε συνδυασµό µε τηνεπιδείνωση της υγείας των µεταναστών, κάνειορατό το ενδεχόµενο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Αλλωστε και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας υπογραµµίζεται πως δεν υπάρχουν πλέον όρια ανοχής».

Οι δεσµεύσεις τουυπουργείου για αποµονωµένους θαλάµους νοσηλείας, οι οποίοι θα εξασφάλιζαν την ησυχία των µεταναστών αλλά και την αποχή τους από την τροφή εφόσον το επιθυµούσαν, δεν έπεισε τους απεργούς.

Ειδικότερα, οι αρµόδιοι τουυπουργείου Υγείας µε επικεφαλής τον διοικητή της 1ης Υγειονοµικής Περιφέρειας Αρη Μουσιώνη και τον γενικό γραµµατέα Νίκο Πολύζο επισκέφθηκαν τρεις φορέςχθες το Μέγαρο Υπατία, ζητώνταςεπανειληµµένα τη µεταφορά όλων τωναπεργών πείνας στο ΕΣΥ.

Κατά την προσπάθειάτους να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση των µεταναστών, οι αρµόδιοι του υπουργείου επανέλαβαν µεταξύ άλλων πως στο πλευρό των νοσηλευοµένων θα βρίσκονται και γιατροί τηςΠρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, ενώ κατέστησαν σαφές πως θα µπορούσαν να βρίσκονται µαζί και οι συνοδοί τους.

Παρ’ όλα αυτά, οιπαρακλήσεις δεν έγιναν δεκτές, µετους µετανάστες να εκφράζουν έντονη ανησυχία πως η διακοµιδή τους σε νοσοκοµεία της Αθήνας συνεπάγεται το κλείσιµο του Μεγάρου Υπατία και την απαγόρευση της επιστροφής τους εκεί.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας επαναλαµβάνει το αίτηµα προς τους µετανάστες και τους συµπαραστάτες τους «να συνεργαστούν µε τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ,προκειµένου η µεταφορά τους σεδηµόσια νοσοκοµεία να γίνει χωρίς καθυστέρηση». Επιπλέον, στέλνει µήνυµα σε όσους συνοδεύουν τους απεργούς πείνας «να µη δηµιουργούν εµπόδια στην εφαρµογή της σχετικής απόφασης, αλλά να καταβάλλουν κάθε ανθρώπινη προσπάθεια» ώστε ναπειστούν οι µετανάστες για την ανάγκη ιατρικής φροντίδας τους.

«Δώστε µας χαρτιά για να φύγουµε»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ

«ΑΝ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ για τις ζωές µας, δώστε µας χαρτιά και θα φύγουµε αµέσως από δω». Αυτή την απάντηση έδωσαν οι εκπρόσωποι των απεργών πείνας στα στελέχη του υπουργείου Υγείας που µετέβησαν χθες στο Μέγαρο Υπατία. Πρόσθεταν, µάλιστα, ότι η επιχείρηση µεταφοράς που ζήτησε το υπουργείο Υγείας αποτελούσε πρόσχηµα για τηνεκκένωση του µεγάρου.

Οταν έγινε γνωστή ηπροσπάθεια του υπουργείου Υγείας για διακοµιδή στα νοσοκοµεία, έξω από κτίριο άρχισε να συγκεντρώνεται κόσµος για συµπαράσταση στους απεργούς. Το απόγευµα τρία ασθενοφόρα στάθµευσαν έξω από το κτίριο, αλλά έως αργά χθες το βράδυ µεταφέρθηκε µόνο ένας µετανάστης σε νοσοκοµείο.

η ΆΠΆΝΤΗΣΗ. «Σ’ αυτό το κτίριο βρισκόµαστε 45 ηµέρες. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας από την πρώτη ηµέρα έβγαλαν µια φήµη ότι υπάρχειβόµβα λοιµώξεων και αποδείχθηκε ψέµα. ∆εν ισχύει. Υπάρχειεδώ επιτελείο γιατρών όλο το 24ωρο. Οσοι χρειάσθηκε να πάνε στα νοσοκοµεία είναι ήδη στα νοσοκοµεία. Οι υπόλοιποι εξετάζονται από τους γιατρούςµας όλο το εικοσιτετράωρο και αν κρίνουν οι γιατροί ότι χρειάζεται να πάνε στα νοσοκοµεία, πηγαίνουν. ∆εν υπάρχει κανένα εµπόδιο από κανέναν», είπε το µέλος του Φόρουµ Μεταναστών Κρήτης Αµπντούλ Χάτζι στη συζήτησή του µε τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζο.

«Συνταγµατική επιταγή να διασωθούν»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ υποχρέωση της Πολιτείας είναιη προστασία της ζωής των µεταναστών απεργών πείνας, όπως επισηµαίνουν νοµικοί που έχουν κατ’ επανάληψη ασχοληθεί µε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων.

Το δίληµµα,το οποίο και στο παρελθόνέχει απασχολήσει τις αρχές,είναι η οριοθέτηση του δικαιώµατος της Πολιτείας να παρεµβαίνει για τη διάσωση των απεργών πείνας όταν προσκρούει στην άρνηση των ιδίων να αποδεχθούν τη βοήθεια. «Η παρέµβαση της Πολιτείας µέσα στα πλαίσια του ανθρωπισµού είναι υπέρτερη υποχρέωσή της απέναντι στηνπιθανή άρνησητων απεργώνπείνας να δεχθούν οποιαδήποτε βοήθεια», επισηµαίνει ο κ. Βασίλης Χειρδάρης επικαλούµενος τις διατάξεις τουΣυντάγµατος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύµβασηςτων ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου.

Οπως εξηγούν οι συνταγµατολόγοι, η διασφάλιση και η προστασία τηςανθρώπινης ζωής που τίθεται σε κίνδυνο είναι το υπέρτατο αγαθό και δενµπορεί να συγκριθεί ακόµη και µε το αναφαίρετο δικαίωµα αυτοδιάθεσης των απεργών πείνας. οί γίάτροί. Ο κλήρος σε αυτές τις περιπτώσεις πέφτει στους γιατρούς, οι οποίοι είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν κινδυνεύει ή όχι η ζωή των απεργών πείνας. Αµέσως µόλις οι γιατροί χτυπήσουν το καµπανάκι πρέπει να παρέµβει η Πολιτεία.

Η φωτογραφία του απεργού και η αλήθεια

ΕΠΙΣΤΟΛΗ από τον κ. Χασάν Καµπζουά, έναν από τους απεργούς πείνας του Μεγάρου υπατία, έλαβαν «τά Νεά». Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι στο ρεπορτάζ που δηµοσιεύθηκε στο φύλλο της παρασκευής 4 Μαρτίου, υπό τον τίτλο «Θέλω να κάνω µια βόλτα, αλλά µας έχουν πει να µη βγαίνουµε», εµφανίζεται η φωτογραφία του και του αποδίδεται ψευδώς αυτή η δήλωση. Και αναρωτιέται: «Για ποιον λόγο ένας απεργός πείνας να βγει έξω και να κάνει βόλτα, αν δεν είναι να πάει σε νοσοκοµείο;». υποστηρίζει δε ότι η πρωτοβουλία άλληλεγγύης «δεν µας κάνει κουµάντο σε τίποτα. εµείς οι ίδιοι οι απεργοί παίρνουµε αποφάσεις στις συνελεύσεις µας». Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ «ΝΕΩΝ»: είναι φανερό ότι ο συγκεκριµένος απεργός πείνας έχει πέσει θύµα παραπλάνησης από «αλληλέγγυους» και δεν κατανοεί ότι δεν είναι τα δικά του λόγια που περιελήφθησαν στο συγκεκριµένο ρεπορτάζ.

Σε κανένα σηµείο του ρεπορτάζ δεν αναφέρεται ότι εκείνος µίλησε στα «Νεά». το µικρό όνοµα του απεργού πείνας που µίλησε στα «Νεά» αναγράφεται στο ρεπορτάζ – ονοµάζεται Σαΐντ. Η φωτογραφία του κ. Χασάν Καµπζουά πράγµατι χρησιµοποιήθηκε, µε τη λεζάντα «απεργός πείνας τυλιγµένος µε κουβέρτα χθες στο Μέγαρο υπατία. το κρύο είναι ένας από τους παράγοντες που εντείνουν την ανησυχία για την υγεία των µεταναστών». άυτή είναι και η µοναδική αναφορά που συνοδεύει τη φωτογραφία του.

«τά Νεά» σηµειώνουν ότι οι δηλώσεις του συγκεκριµένου απεργού πείνας χρησιµοποιήθηκαν από ορισµένα blogs – οι υπεύθυνοι των οποίων δεν έκαναν τον κόπο να διαπιστώσουν την αλήθεια διαβάζοντας το σχετικό ρεπορτάζ – µε προφανή στόχο να υποσκάψουν την αξιοπιστία της εφηµερίδας.