Το τσιγάρο σβήνει – το χάος ανάβει

Μία ημέρα πριν από την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων βρίσκονται στο σκοτάδι δήμαρχοι και καταστηματάρχες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση, Φωτεινή Στεφανοπούλου, Πέλλη Γιακουμή, Αγγελική Καραγεώργου

Χάος επικρατεί μία ημέρα πριν από την έναρξη εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων. Δήμαρχοι και καταστηματάρχες βρίσκονται στο σκοτάδι αφού το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική υπουργική απόφαση με τους όρους και τις προδιαγραφές για τη διαμόρφωση των χώρων.

Στο παρά πέντε- μόλις χθες- άρχισαν να χορηγούνται και τα ειδικά σήματα που πρέπει να προμηθευτούν όσα καταστήματα μικρότερα των 70 τετραγωνικών μέτρων επιλέξουν να χαρακτηρίζονται ως καπνιζόντων. Και αυτά, μόνο σε ορισμένους από τους δήμους της χώρας. «Σχεδόν όλα τα καταστήματα έχουν κάνει αιτήσεις για καπνιζόντων, αλλά καμία εγκύκλιος δεν έχει έρθει σε εμάς, δεν είμαστε ενημερωμένοι ούτε τα σήματα έχουν φτάσει», δηλώνει ο δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης. Τα σήματα έφτασαν χθες στον δήμο της Γλυφάδας, αλλά όπως δηλώνει ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρόπουλος, από τα 4.000 μαγαζιά της περιοχής ελάχιστα έχουν υποβάλει αιτήσεις. «Ίσως περιμένουν μήπως δοθεί κάποια παράταση», αναφέρει και προσθέτει πως «μέχρι να οριστικοποιηθεί η κατάσταση, πιστεύω ότι θα έχουμε τροποποιήσεις».

Τα προβλήματα είναι εντονότερα στον Δήμο Αθηναίων, όπου χθες παραδόθηκαν τα ειδικά σήματα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως εκκρεμεί η έκδοση 4.000 αποφάσεων που θα εγκρίνουν- ή όχι- το αίτημα των ιδιοκτητών των καταστημάτων κάτω των 70 τ.μ. να οριστούν τα μαγαζιά τους αποκλειστικά για καπνίζοντες ή όχι.

Πηγές του Δήμου Αθηναίων ανέφεραν πως το τελευταίο διάστημα έχουν κατατεθεί και 400 αιτήσεις καταστηματαρχών, οι οποίοι ζητούν άδεια ώστε να εγκριθούν οι μετατροπές στα εσωτερικό των επιχειρήσεών τους με στόχο να προλάβουν τον χειμώνα. Παρ΄ όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μεταθέτει την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για… αύριο. Την υπουργική απόφαση αναμένει και ο αρχιτέκτονας Σπύρος Τσαγκαράτος, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων και από τους δημιουργούς μεγάλου νυχτερινού κέντρου. «Αν δεν την δούμε, δεν μπορούμε να ξέρουμε» σχολιάζει. Για παράδειγμα επισημαίνει ότι πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα τοποθετείται το διαχωριστικό ύψους 2 μέτρων σε μαγαζιά, τα οποία είναι αμφιθεατρικά και υπάρχουν σημεία όπου το ελεύθερο μέρος του κτιρίου μέχρι την οροφή φτάνει τα 12 μέτρα. Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας του διαχωριστικού αλλά αποτελεσματικότητας.

Ζήτημα αποτελεσματικότητας θέτει και ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνθος Σανταμούρης. «Ο διαχωρισμός σε χώρο καπνιζόντων και μη καπνιζόντων με διαχωριστικό 2 μέτρων μπορεί να είναι σωστό μέτρο. Ποιος όμως ξέρει να τα κάνει αυτά; Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι ξέρουν, ποιος θα τα πιστοποιεί; Ποιος έχει τέτοιες γνώσεις;» λέει.

Πρακτικό θέμα εφαρμογής
Όπως επισημαίνει ο κ. Σανταμούρης, «ο αστυνομικός ή ο υπάλληλος της νομαρχίας θα δει μόνο τα 2 μέτρα και τον ανεμιστήρα, αλλά υπάρχει πρακτικό θέμα εφαρμογής των τεχνικών προδιαγραφών», εφόσον κατάλληλα όργανα για τέτοιου είδους μετρήσεις διαθέτουν μόνο δυο- τρία εργαστήρια σε όλη τη χώρα.

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει την απόφαση με τους όρους και τις προδιαγραφές για τη διαμόρφωση των χώρων

«Κανένας δεν μας ενημερώνει» 

ΧΑΜΕΝΟΙ στην… απουσία συγκεκριμένων οδηγιών από το υπουργείο Υγείας βρίσκονται οι καταστηματάρχες όλης της χώρας, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν έχουν ενημέρωση για τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο. «Τα μέτρα μπάζουν από παντού.

Κατ΄ αρχάς κανείς δεν μας ενημέρωσε τι πρέπει να κάνουμε, ενώ το κόστος για τη δημιουργία χώρου καπνιστών, ο οποίος είναι απαραίτητος για τα μπαρ, αποκλείεται να είναι κάτω από 15.000 ευρώ. Επιπλέον, στην έκδοση άδειας εμπλέκεται η Πολεοδομία και είναι άγνωστο πώς θα καταφέρει να εξυπηρετήσει τόσες χιλιάδες καταστήματα», υποστηρίζει ο Σάκης Τσερβέτης, υπεύθυνος μπαρ της Θεσσαλονίκης άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων.

«Έκανα αίτηση στον δήμο ώστε το μαγαζί να είναι καπνιστών. Ωστόσο, ακόμα δεν μας έχει έρθει το σήμα ούτε καν η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για το τι πρέπει να κάνουμε», σημειώνει ο Στέλιος Σιαβός, ιδιοκτήτης καφέμπαρ μικρότερου των 70 τ.μ.

στη Θεσσαλονίκη.

«Υποτίθεται ότι πρέπει να φτιάξουμε κάποια διαχωριστικά για τους καπνίζοντες και τους μη καπνίζοντες. Κανείς δεν μας είπε τίποτα. Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες και δεν πιστεύω ότι θα γίνουν έλεγχοι, αφού επίσημη ενημέρωση σε εμάς δεν υπάρχει», υπογραμμίζει η Ελένη Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτρια καφέμπαρ άνω των 70 τ.μ. στην προκυμαία της Μυτιλήνης.