Το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) προσφέρει ετήσιες απολαβές 150.000 λιρών για να καλυφθούν τα κενά στις Δυτικές Νήσους

“Tο αφεντικό τρελάθηκε” στη Σκοτία και υπόσχεται μισθούς – ρεκόρ. Όπου αφεντικό βάλτε το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) και στη θέση των υποψηφίων για μέχρι και 150.000 λίρες τον χρόνο, οικογενειακούς γιατρούς που θα δεχθούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους στα απομακρυσμένα Δυτικά Νησιά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την αγγελία, ζητούνται γιατροί για να απολαύσουν, εκτός από τον παχυλό μισθό, μια ζωή περιπέτειας, «λαμπερές παραλίες» και ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Η δελεαστική προσφορά έρχεται σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης της κρίσης προσλήψεων σε μια από τις πιο μακρινές ιατρικές δομές της χώρας, που εξυπηρετούν τις διάσπαρτες κοινότητες των Ουίστς και Μπενμπέκουλα.

Οι υπηρεσίες παροχής τέτοιων υπηρεσιών δυσκολεύονται να στρατολογήσουν γιατρούς σε όλη την αγροτική Σκωτία. Οι Δυτικές Νήσοι είναι μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο και εκφράζονται φόβοι ότι η έλλειψη θα επιδεινώσει τις ήδη σημαντικές ανισότητες στον τομέα της υγείας, καθώς και την ερήμωση σε όλα τα νησιά.

Αφού η τελευταία αυτοαπασχολούμενη γιατρός στην Μπενμπέκουλα της επέστρεψε το συμβόλαιό της, το NHS της περιοχής αποφάσισε να προσφέρει ένα άκρως γενναιόδωρο πακέτο αποδοχών για να προσπαθήσει να δελεάσει τουλάχιστον πέντε γενικούς γιατρούς να μετακομίσουν εκεί και στο Ουίστς. για να εργαστούν ως συμβασιούχοι υπάλληλοι.

Το πρόβλημα στα Δυτικά Νησιά διογκώθηκε εν μέρει από την άνοδο των τιμών των κατοικιών, που τροφοδοτείται από την αύξηση των αγροικιών, οι οποίες μετατρέπονται σε δεύτερες κατοικίες και από τον ανταγωνισμό στην αγορά ακινήτων με επενδυτές πλούσιους συνταξιούχους. Σύμφωνα εξάλλου, με τους ίδιους τους γενικούς γιατρούς, οι κτιριακές ιατρικές υποδομές είναι μικρές και άθλιες.

Η αμοιβή που προσφέρεται, θα περιλαμβάνει ένα «ενισχυμένο επιτόκιο» 40% πάνω από το κανονικό εύρος αμοιβών, από 69.993 έως 104.469 λίρες για τους Σκωτσέζους γενικούς ιατρούς, ένα ετήσιο «επίδομα απομακρυσμένων νησιών» 1.279 λίρες και έως και 8.000 λίρες σε έξοδα μετεγκατάστασης.

Έτσι, οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα λαμβάνουν περισσότερες από 147.500 λίρες τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του μπόνους μακρινών νησιών και θα έχουν 41 ημέρες ετήσιες διακοπές. Μετά από δύο χρόνια υπηρεσίας, οι νεοσύλλεκτοι θα λάβουν επίσης ένα κυβερνητικό εφάπαξ 10.000 λιρών που θα χρηματοδοτηθεί από τους Σκωτσέζους.

Ο Δρ Frank McAuley, ιατρικός διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου, περιέγραψε τη θέση εργασίας ως «μια πολύ συναρπαστική ευκαιρία να ξεφύγεις από τα ποντίκια και να ασκήσεις την ιατρική σε ειδυλλιακό περιβάλλον… Από το ψαρολίμανο του Lochmaddy στα βόρεια, μέχρι τις αστραφτερές παραλίες του Lochboisdale στον νότο, τα νησιά Uist και Benbecula προσφέρουν ένα θερμό καλωσόρισμα και βρίθουν από ζωή, δραστηριότητα και πολιτισμό».

Οι νεοσύλλεκτοι θα εδρεύουν στο ιατρείο της Μπενμπέκουλα και θα εργάζονται επίσης στο κοινοτικό νοσοκομείο των 17 κλινών.

Το NHS των Δυτικών Νήσων προσέφερε για πρώτη φορά πέρυσι ενισχυμένους μισθούς, 6% χαμηλότερους από αυτούς που προσφέρονται φέτος, για να καλύψει μακροχρόνια κενές θέσεις στο Μπάρα και το Βατερσέι, τα γαελόφωνα νησιά νότια των Ουίστς.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος ασκεί πιέσεις για ειδικά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τις κενές θέσεις στην ύπαιθρο, σημείωσε ότι αυτά τα ποσοστά αμοιβών αποδεικνύουν πόσο σοβαρή έχει γίνει η κρίση προσλήψεων στην περιφέρεια. Ανέφερε μάλιστα ότι από το 2013 το εργατικό δυναμικό των γενικών ιατρών της Σκωτίας συνολικά μειώθηκε κατά σχεδόν 200 γιατρούς πλήρους απασχόλησης και ο αριθμός των ιατρείων κατά 9%, ενώ ο αριθμός των ασθενών είχε αυξηθεί κατά 7%. Ορισμένα συμβούλια του NHS πληρώνουν 900 λίρες ημερησίως σε γιατρούς για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Η Δρ Patricia Moultrie, η αναπληρώτρια πρόεδρος της επιτροπής GPs του παραρτήματος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου της Σκωτίας (BMA Scotland), επεσήμανε ότι πάνω από το 40% των κέντρων υγείας είχαν τουλάχιστον μία κενή θέση γιατρού και τόνισε ότι αυτοί οι αγώνες στρατολόγησης είναι αποτέλεσμα χρόνιων υποεπενδύσεων από την κυβέρνηση της Σκοτίας.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν είναι πλέον εφικτό ή αληθοφανές να πιστεύουμε ότι μπορούμε απλά να συνεχίσουμε όπως είμαστε, ελπίζοντας ότι πρόκειται να αυξήσουμε το εργατικό δυναμικό των γενικών ιατρών που απαιτείται για τη φροντίδα του λαού της Σκοτίας και την εξυπηρέτηση απομακρυσμένων κοινοτήτων όπως αυτές στα Δυτικά Νησιά»,  δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι εκτός από τα «χρυσά» εφάπαξ των 10.000 λιρών, πρόσφερε 50 υποτροφίες των 20.000 λιρών σε νέους γενικούς ιατρούς που θα εκπαιδεύονταν σε «δύσκολες» θέσεις και θα ξοδέψει 3 εκατομμύρια λίρες σε βάθος τετραετίας, σε ένα νέο εθνικό κέντρο για την απομακρυσμένη και αγροτική υγεία και περίθαλψη. «Είμαστε ξεκάθαροι ότι οι ασθενείς που χρειάζεται να επισκεφθούν έναν γενικό ιατρό πρέπει πάντα να μπορούν να το κάνουν, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της.

Πηγή: The Guardian