Το Υπ. Υγείας απαντά με στοιχεία στη “Μαύρη Βίβλο” της ΝΔ

class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Απάντηση στη «Μαύρη Βίβλο για την Υγεία», που συνέταξε η ΝΔ για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πυροδότησε τη μήνιν γιατρών και φαρμακοποιών έδωσε σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Στην απάντηση αποδομούνται μερικά από τα πλέον «οφθαλμοφανή» ψεύδη της ΝΔ, με την Αριστοτέλους να παραθέτει σχετικά στοιχεία.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση:


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>«Η προχθεσινή παρουσίαση της «Μαύρης Βίβλου για την Υγεία» από τη Νέα Δημοκρατία προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών αλλά και των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι πραγματικά αδιανόητο, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «μαύρη περίοδο» στην υγεία στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και ειδικά η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνες για τις δραματικές περικοπές (πάνω από 40%) στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ, για την τραγική υποβάθμιση δημόσιας περίθαλψης και για τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Υγείας καταβάλλει συγκεκριμένες προσπάθειες να σταθεροποιήσει το δημόσιο σύστημα (π.χ. παράταση συμβάσεων επικουρικού προσωπικού) αλλά και να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ (π.χ. κατάργηση «εισιτηρίου» 5 ευρώ στα Νοσοκομεία).


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Το ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε μέσα σε ένα χρόνο το δημόσιο σύστημα υγείας είναι τόσο οφθαλμοφανές και τόσο αναντίστοιχο με την πραγματικότητα που ουσιαστικά δεν έχει νόημα να δοθούν απαντήσεις.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Παρόλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επισημαίνει τα παρακάτω:


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>1. Η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε ανακοινώσει προσλήψεις στην υγεία


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Απάντηση: Στην υγεία δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το 2009. Υπήρξε έγκριση 1095 προσλήψεων που δεν προκηρύχθηκαν ποτέ. Για το 2016 έχουν προϋπολογιστεί και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον χώρο της υγείας. Για την ακρίβεια έχουν εγκριθεί 3.448 νέες προσλήψεις γιατρών- νοσηλευτών- παραϊατρικού προσωπικού (σύμφωνα και με έγγραφα του ΓΛΚ). Επιπλέον, έχουν προκηρυχθεί 500 θέσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των ΜΕΘ, 141 θέσεις για την ενίσχυση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και έχει υπογραφεί ΠΥΣ για επιπλέον 584 θέσεις επικουρικού προσωπικού. Παράλληλα, διασφαλίστηκε η παράταση της θητείας του υπηρετούντος προσωπικού μέχρι 30/09/2016 καθώς και η παραμονή ειδικευομένων στα Νοσοκομεία μέχρι και 4 εξάμηνα μετά τη λήξη του χρόνου ειδίκευσης.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>2. Καμία περαιτέρω μέριμνα δεν ελήφθη για τους ανασφάλιστους αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διασφαλίσει την υγειονομική κάλυψή τους.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Απάντηση: Το πρόβλημα δεν είχε στη πραγματικότητα αντιμετωπιστεί. Η μεγάλη προσέλευση των ασθενών στα κοινωνικά ιατρεία- φαρμακεία το επιβεβαιώνει. Είναι γνωστή επίσης η δυσκολία της πρόσβασης των ανασφάλιστων καρκινοπαθών στο ΕΣΥ. Με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας αίρονται όλα τα εμπόδια (δικαιολογητικά, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, και προέγκριση από τριμελείς επιτροπές) και όλοι οι ανασφάλιστοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να υποχρεούνται σε δήλωση αποδοχής χρέους και μεταφορά της οφειλής για τη νοσηλεία τους στις ΔΟΥ. Σημειώνεται ότι η υγειονομική κάλυψη θα είναι πλήρης αφού οι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται πέραν της νοσηλείας και των φαρμάκων και τη δωρεάν διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων στις δημόσιες δομές. Εκτός από τους ανασφάλιστους με ΑΜΚΑ λαμβάνεται μέριμνα και για το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών χωρίς χαρτιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ψυχικά ασθενείς, αιτούντες άσυλο, άτομα με αναπηρίες, χρόνιοι ασθενείς, κλπ). Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται μια κορυφαία πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης που αφορά την ισότιμη και καθολική φροντίδα των ανασφάλιστων ανθρώπων αντιμετωπίζοντας τις τεράστιες υγειονομικές και κοινωνικές ανισότητες που προκάλεσε η λιτότητα και η από-ασφάλιση στην αγορά εργασίας.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>3. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα κέντρα υγείας. Από γραφική ύλη μέχρι και πετρέλαιο


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Απάντηση: Τόσο τα κέντρα υγείας, όσο και τα νοσοκομεία έχουν εγκρίσεις συγκεκριμένου ορίου δαπανών κάθε χρόνο. Τα όρια δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν αυξηθεί κατά 300 εκατομμύρια ευρώ από τα αντίστοιχα του 2015 (από 1,388 δις ευρώ για το 2015 σε 1,672 δις ευρώ για το 2016) και τα όρια δαπανών των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ έχουν αυξηθεί κατά 34 εκατομμύρια ευρώ από τα αντίστοιχα του 2015 (από 116 εκ. ευρώ για το 2015 σε 150 εκ. ευρώ για το 2016). Με αυτή την αύξηση, εκτιμούμε, ότι θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες τους.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>4. Η ΝΔ έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Σύμφωνα με αυτά, το 2014 δόθηκαν 1,4 δις ευρώ και το 2015 (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) περίπου 1,15 δις ευρώ. 250 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Απάντηση: Η χρηματοδότηση, [τα έσοδα δηλαδή των νοσοκομείων, που προέρχονται από: την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού, τις μεταβιβάσεις του ΕΟΠΥΥ και τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων] διαμορφώνει και τα όρια δαπανών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ (μεσοπρόθεσμο) 2015-2018 (που υπογράφηκε από την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 2014) τα όρια δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ προβλέπονταν ετησίως περίπου σε 1,4 δις ευρώ (για την ακρίβεια ήταν 1,388 δις ευρώ για το 2015, 1,404 δις ευρώ για το 2016 και 1,420 δις ευρώ για τα έτη 2017-2018). Τον Οκτώβριο του 2015 τα όρια αυτά, που προέβλεπε η προηγούμενη δανειακή σύμβαση (1,388 δις ευρώ), εξαντλήθηκαν και αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων κατά 150 εκ. ευρώ επιπλέον για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες τους.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Για το 2016 ο ψηφισμένος, πλέον, προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ορίζει όριο δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ το ποσό των 1,672 δις ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 300 εκ. ευρώ από του 2015.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Από την αύξηση αυτή του ορίου δαπανών και της αυξημένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί και η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών που υπολογίζεται σε 100 εκ. ευρώ.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>5. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές είναι 1,3 δις ευρώ


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Απάντηση: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 910 εκ. ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 300 εκ. ευρώ (1,202 δις ευρώ) αλλά ας μην ξεχνάμε τι μεσολάβησε μέσα στο 2015 (κλείσιμο τραπεζών, capital controls, οικονομική ασφυξία κλπ). Από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά που σταθεροποιήθηκε η κατάσταση, οι πληρωμές προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων απέκτησαν την ομαλή και συνήθη ροή τους, με μέση μηνιαία εξόφληση τα 205 εκ. ευρώ, που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Αναμένεται επίσης κάλυψη μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την επόμενη δόση των 5,5 δις η οποία θα εκταμιευθεί στα πλαίσια της δανειακής συμφωνίας.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>6. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε το παραμικρό για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>Απάντηση: Ήδη έχει υποβληθεί στρατηγικό σχέδιο στην αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στη διαπραγμάτευση ενός νέου Συμφώνου που θα προβλέπει την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>