Τοποθέτηση με αφορμή την παραπομπή του Προέδρου της ΕΕΕΘ κ. Α. Μαυρομμάτη

/strong>

 

 

            Με αφορμή την παραπομπή στον Εισαγγελέα από τον Υπουργό Υγείας, και την ποινικοποίηση της ιατρικής, της κριτικής, της στατιστικής, της έρευνας και της επιστήμης εν γένει, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της πανελλαδικής χαρτογράφησης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, από την  Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, επιθυμούμε να δηλώσουμε τα εξής:

            Είναι όντως πολύ κρίσιμη η στιγμή και «ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για τις πράξεις του και τα λεγόμενά του», όπως δήλωσε ο κ Υπουργός.

Οι πράξεις των γιατρών που εργάζονται στις ΜΕΘ της χώρας αποτυπώνονται στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, που όντας «βαρέως πάσχοντες», έχουν φτάσει σε εκείνο το κρίσιμο σημείο, όπου η συντηρητική ιατρική αντιμετώπιση δεν έχει πλέον αποτέλεσμα, αν δεν υποστηριχθούν με μηχανικά μέσα σε συνθήκες εντατικής νοσηλείας.

Τα λεγόμενά τους αποτυπώνουν την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά, όταν δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, γιατί δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ, παρ’ όλο που η ζήτηση είναι συνεχής, πιεστική και διαρκώς αυξανόμενη.

Πραγματικά είναι απορίας άξιο τι προκαλεί «αδικαιολόγητη ανησυχία στο κοινωνικό σύνολο»: η δημοσίευση των στοιχείων, με προφανή στόχο να ληφθούν επειγόντως τα κατάλληλα μέτρα ή η απόκρυψή τους και η εικονική πραγματικότητα των ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας, που χρόνια τώρα, διορίζει χιλιάδες νοσηλευτών, που κανείς δεν είδε και κανείς δεν συνάντησε, γιατί απλούστατα είναι ανύπαρκτοι.

Ανησυχούμε βαθύτατα, όταν ο κ. Αβραμόπουλος εγκαλεί την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας για μη τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας. Αναρωτιόμαστε με βάση ποιο γνωστικό και πρακτικό ιατρικό υπόβαθρο, κατηγορεί τον κ. Μαυρομμάτη ότι «εικοτολογεί περί δυνητικών θανάτων». Μόνο κάποιος που δεν έχει ιδέα από το τι διαδραματίζεται καθημερινά στα ελληνικά νοσοκομεία, όσον αφορά στην ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών, μπορεί να μιλά τόσο απερίσκεπτα και ανέξοδα.

Δεν θα ήταν άκαιρο, να υπενθυμίσουμε ως γιατροί, για άλλη μια φορά, τις τέσσερις βασικές αρχές της  Ιατρικής Ηθικής, που καλώς εχόντως των πραγμάτων, διέπουν κάθε ιατρική πράξη ή απόφαση:

  1. «Ωφελέειν» (“beneficence”), με την παροχή υπηρεσιών υγείας, ως οφείλει η συντεταγμένη πολιτεία σε φορολογούμενους πολίτες.
  2. «Μη βλάπτειν» (“non-maleficence”), δηλαδή, χωρίς να στερεί από τους πολίτες την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όπως λ.χ. κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας και  άρα στέρηση της ευκαιρίας για ανάρρωση και επιβίωση.
  3. «Ισονομία στην παροχή της Ιατρικής»: Ως προς αυτή, η αναγκαία (;) διοχέτευση ασθενών  προς τις ιδιωτικές και αδρά αμειβόμενες ΜΕΘ γεννά προβληματισμούς, και τέλος
  4. «Σεβασμός της αυτονομίας του ασθενούς»: Είθε, ο κάθε ασθενής πολίτης να μην εξαντλεί την αυτονομία του περιμένοντας σε λίστα αναμονής για κρεβάτι ΜΕΘ, ή μετοικώντας εγκαίρως σε άλλη χώρα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η ΕΑΕΙΒΕ, η επιστημονική Εταιρεία που εκπροσωπεί το χώρο της Εντατικής Θεραπείας στη Β.Ελλάδα, αναμένει έμπρακτα την ανασκευή και την αποκατάσταση του σεβασμού προς τους λειτουργούς Υγείας που δίνουν καθημερινά τη ψυχή τους για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των πολιτών.    

 

Το ΔΣ της ΕΑΕΙΒΕ

 

 

Κοινοποίηση: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων