Τώρα τρέχουν για την έλλειψη φαρμάκου

Δεν υπάρχει πρόβλημα με το φάρμακο νεοστιγμίνη, που χορηγείται στους ασθενείς που χειρουργούνται, για να μπορούν αμέσως μετά να αναπνέουν μόνοι τους. Αυτό ανέφερε χθες ο υφυπουργός Υγείας, Αθ. Γιαννόπουλος, με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες ότι από την έλλειψη έχουν σταματήσει να γίνονται χειρουργεία σε νοσοκομεία.

Οπως διευκρινίστηκε, η εταιρεία που έφερνε το φάρμακο αυτό, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του, αποφάσισε να σταματήσει να το εισάγει στην Ελλάδα. Παρατηρήθηκαν ελλείψεις μετά το περασμένο καλοκαίρι στη χώρα μας, που καλύφθηκαν με εισαγωγές, που έκανε το ΙΦΕΤ, από την Αγγλία, σε τιμές όμως έξι φορές περισσότερες από αυτή που ίσχυε στην Ελλάδα.

Πρόσφατα, ξεκίνησε η διαδικασία εισαγωγής 50.000 αμπουλών από την Αυστρία, από τις οποίες οι 2.500 αναμένονταν χθες στην Αθήνα και οι υπόλοιπες τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Η ανεπάρκεια και η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων του υπουργείου Υγείας δημιούργησαν πράγματι σοβαρές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία στο φάρμακο νεοστιγμίνη, ένα σκεύασμα απαραίτητο για την ανάνηψη των ασθενών μετά από εγχειρήσεις. Η έλλειψη αυτή μάλιστα δημιούργησε αναβολή των χειρουργείων σε ορισμένα νοσοκομεία, ενώ δημιούργησε και μεγάλη αναστάτωση σε πολλά άλλα», ανέφερε χθες ο υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος κατέθεσε κείμενο, το οποίο έχει έρθει από τον Συνήγορο του Πολίτη προς το «Ελενα Βενιζέλου» και προς τον ΕΟΦ και τις αρμόδιες δ/νσεις του υπουργείου, με το οποίο ο Συνήγορος του Πολίτη πληροφορεί το υπουργείο και τον ΕΟΦ ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και ότι διαμαρτύρονται ασθενείς για την έλλειψη του φαρμάκου αυτού, προαναγγέλλοντας την αναβολή των χειρουργείων, η οποία δυστυχώς έγινε στο «Ελενα Βενιζέλου».