Τραυματισμένη η ΝΔ στις εκλογές των γιατρών

«Λαβωμένη» βγήκε η Νέα Δημοκρατία από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου 15μελούς διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που διεξήχθησαν την Κυριακή. Μετά τη διάσπαση της παράταξης που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, η δύναμη της «συντηρητικής» πλευράς μειώθηκε κατά μία έδρα. Οι δύο νέες παρατάξεις που «γεννήθηκαν» από τη διάσπαση της Δημοκρατικής Κίνησης Ιατρών (ΔΗΚΙ) είναι η ΔΗΚΙ- ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ και η ΠΑΝΔΗΚΙ. Τη χαμένη έδρα κέρδισε η παράταξη που υποστηρίχθηκε από το ΠαΣοΚ (ΠΑΣΚ Γιατρών). Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 352 αντιπρόσωποι από τους ιατρικούς συλλόγους όλης της χώρας. Υπήρχαν ένα άκυρο και πέντε λευκά. Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, η ΔΗΚΙ- ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ έλαβε 119 ψήφους και πέντε έδρες και η ΠΑΝΔΗΚΙ (ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο υπό τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μ. Καλοκαιρινό) πήρε 95 ψήφους και τέσσερις έδρες. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2006 η ΔΗΚΙ είχε λάβει 198 ψήφους και δέκα έδρες. Η ΠΑΣΚ Γιατρών πήρε 62 ψήφους και τρεις έδρες (από 52 ψήφους και δύο έδρες το 2006), η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΣΥΡΙΖΑ) 43 ψήφους και δύο έδρες (35 ψήφους και δύο έδρες το 2006), η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΚΚΕ) πήρε 15 ψήφους και 1 έδρα (22 ψήφους και 1 έδρα το 2006) και η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών πήρε 12 ψήφους (από 5 ψήφους το 2006).

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο εξελέγησαν από τη ΔΗΚΙΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ οι κκ. Μ. Βλασταράκος, Ι. Χρονόπουλος, Αθ. Νικολαΐδης, Στ. Τσούκαλος και Κων. Παπαπολυχρονιάδης, από την ΠΑΝΔΗΚΙ οι κκ. Μ. Καλοκαιρινός, Στ. Πίνης, Γρ. Ροκαδάκης και Α. Βασιάδης, από την ΠΑΣΚ ο κ. Κ. Αλεξανδρόπουλος, η κυρία Μαρία Πασακιώτου-Μπιντούδη και ο κ. Βλ. Παναγιωτίδης, από την Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών οι κκ. Ι. Μπασκόζος και Δ. Βαρνάβας (έπειτα από κλήρωση με τον ισοψηφήσαντα κ. Ζ. Κωνσταντίνο) και από τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ο κ. Χ. Παπάζογλου.

Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε απεργιακές κινητοποιήσειςπροχωρούν την Πέμπτη οι νοσοκομειακοίγιατροί όλης της χώρας, ενώ οι προμηθευτέςέχουν αναστείλει από χθες τον εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείωνμε ιατρικά εργαλείακαι αναλώσιμα υλικά.Οι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών κατηγορούντην κυβέρνηση για αθέτηση υποσχέσεων.Οι μεν νοσοκομειακοίγιατροί δηλώνουν δυσαρεστημένοι, καθώς οι αυξήσεις στους βασικούςμισθούς των γιατρώνείναι διαφορετικές από αυτές που είχε υποσχεθείη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι δε προμηθευτές δεν συμφωνούν με τη διαδικασίαεξόφλησης των χρεών που προτείνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι νοσοκομειακοίγιατροί αποφάσισαν να απεργήσουνστις 12 και 13 Φεβρουαρίου, ζητώντας την κύρωση από τη Βουλή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως ακριβώςυπογράφηκε την 1η Δεκεμβρίου 2008. Επίσης, καλεί τους γιατρούςνα εφαρμόσουν προγράμματα βάσει του ισχύοντος εθνικού δικαίου (δύο εφημερίες τον μήνα οι ειδικευμένοικαι τέσσερις οι ειδικευόμενοιγιατροί).

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣυνδέσμουΕλλήνων ΠρομηθευτώνΕπιστημών και Υγείας αποφάσισαν πενθήμερη αναστολή των παραδόσεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομείατης χώρας, εκφράζονταςτη διαφωνία τους με την πρόταση των υπουργών Οικονομίαςκαι Υγείας για εξόφλησητων χρεών σε τρεις δόσεις. Ειδικότερα,προτείνεται η πρώτηδόση (20%-30% της οφειλής) να καταβληθεί άμεσα, η δεύτερη σε έναν χρόνο και η τρίτη το 2011.