Τρεις αλλαγές φέρνουν νέα μείωση συντάξεων

Οι διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής που αποφασίστηκαν από το υπουργείο Εργασίας φέρνουν ανατροπές στο νομοσχέδιο που παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή

Διπλή παρέμβαση στις υψηλές συντάξεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, που επιβάλλει αυστηρότερο «πλαφόν» και μειωμένους συντελεστές σε όλα τα Ταμεία. Οι προωθούμενες αλλαγές στις συντάξεις επισπεύδονται και θα υλοποιηθούν σε «κύματα», ενώ καμία σύνταξη δεν θα υπερβαίνει πλέον τα 2.523

Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία θα προχωρήσουν οι αλλαγές είναι πως η επιβολή συντελεστή 2% για τον υπολογισμό των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία θα τεθεί σε ισχύ το 2011 και όχι το 2013. Σε όσους ασφαλιστικούς φορείς (π.χ. στον ΟΑΕΕ) έχουν σήμερα υψηλότερους συντελεστές, η μείωση των συντάξεων θα είναι κατά μέσον όρο 5%. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ με 35ετία στις μεσαίες κατηγορίες που σήμερα παίρνει σύνταξη 1.540 ευρώ, μετά την επιβολή συντελεστή 2% το 2011 θα παίρνει 1.386 ευρώ.

Η συνάντηση

Οι προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό «κλειδώνουν» την Τετάρτη στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Αν. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη με την τρόικα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα εμπλοκή, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πάρει την ερχόμενη εβδομάδα τον δρόμο για τη Βουλή.

Αναλυτικά τρεις είναι οι παρεμβάσεις της τελευταίες στιγμής, που αποφασίστηκαν στο υπουργείο Εργασίας, για τις υψηλές συντάξεις:

1 Καθορίζεται νέο ανώτατο πλαφόν για τις συντάξεις, οι οποίες -μετά την επιβολή του νέου ΛΑΦΚΑ- δεν θα ξεπερνούν τα 2.523 ευρώ τον μήνα (σήμερα το πλαφόν είναι 2.773 ευρώ). Σημειώνεται πως η επιβολή νέου ανώτερου ορίου στις υψηλές συντάξεις περιλαμβάνεται και στο μνημόνιο (χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το ποσό).

2 Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος παίρνει πάνω από μία σύνταξη (επειδή είχε παράλληλη ασφάλιση) το πλαφόν ορίζεται στα 3.290 ευρώ (από 3.620 ευρώ που είναι σήμερα).

3 Αλλάζουν εκ νέου τα ποσοστά της ειδικής εισφοράς (νέος ΛΑΦΚΑ), η οποία θα επιβληθεί από τον Αύγουστο στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Με βάση την αρχική πρόταση του υπουργείου επρόκειτο να δημιουργηθούν τέσσερις κατηγορίες, με το ποσοστό της εισφοράς να είναι 3%, 5%, 7% και 9%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τώρα θα δημιουργηθούν οκτώ έως δέκα κατηγορίες, για να υπάρχει καλύτερη κλιμάκωση και να αποφευχθούν οι αδικίες.

Ετσι θα υπάρξουν και ενδιάμεσοι συντελεστές (4%, 6% και ούτω καθεξής), με αποτέλεσμα να αλλάζουν εκ νέου τα ποσά που αναλογούν σε κάθε συνταξιούχο.

Οι ΑΛΛΑΓΕΣ

  • Στα 2.523 ευρώ τον μήνα θα διαμορφωθεί το νέο ανώτερο πλαφόν για τη σύνταξη.
  • Το πλαφόν πάει στα 3.290 ευρώ για όσους δικαιούνται δύο συντάξεις, λόγω παράλληλης ασφάλισης.
  • Αλλάζουν εκ νέου τα ποσοστά της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν οκτώ έως δέκα κατηγορίες (αντί για τέσσερις).

Την Τετάρτη

Στο ραντεβού με την τρόικα θα λυθούν οι εκκρεμότητες

Αγώνα δρόμου για να κλείσουν τα ζητήματα με την τρόικα κάνουν στο υπ. Εργασίας, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Τις τελευταίες μέρες καταγράφεται πρόοδος σε μια σειρά «καυτών» θεμάτων, ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Αν. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης) και η τρόικα καλούνται στο «ραντεβού» της Τετάρτης να συμφωνήσουν για τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων. Οσον αφορά τα όρια ηλικίας έχει υπάρξει συμφωνία για την καταβολή πλήρους σύνταξης σε ηλικία 65 ετών ή εναλλακτικά στα 60 με τη συμπλήρωση 40ετίας. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι πώς θα γίνεται ο υπολογισμός των πλασματικών ετών ασφάλισης, που θα συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση της 40ετίας (αναμένεται να είναι 3 έως 5). Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα κάνουν υπομονή, καθώς για το θέμα αυτό θα υπάρξει νέα ρύθμιση εντός του καλοκαιριού (η οποία δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο). Σημειώνεται πως στελέχη του υπ. Εργασίας παρουσίασαν την Πέμπτη και την Παρασκευή σε κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων και των δαπανών των Ταμείων.

Επιβολή ενιαίου συντελεστή 2% από το 2011 αντί του 2013

Θα εφαρμοστεί «μοντέλο» ΙΚΑ σε όλα τα Ταμεία

Δύο χρόνια νωρίτερα -και συγκεκριμένα από το 2011 αντί για το 2013- θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι μειωμένοι συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων. Ουσιαστικά εφαρμόζεται «μοντέλο» ΙΚΑ σε όλα τα Ταμεία, με την επιβολή ενιαίου συντελεστή 2% για τις συντάξεις (αφορά μεταξύ άλλων Δημόσιο, ΟΑΕΕ, φορείς Τύπου κ.ά.).

Με τη νέα αυτή ρύθμιση οι συντάξεις -σε όσους ασφαλιστικούς φορείς έχουν υψηλότερους συντελεστές- μειώνονται κατά 5% (μέσος όρος). Μεγάλοι χαμένοι από το μέτρο είναι οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, οι οποίοι απειλούνται με μείωση των συντάξεων ακόμα και κατά 10% (καθώς σήμερα οι συντελεστές είναι 3% με 3,5%).

Νέος τρόπος υπολογισμού. Σημειώνεται πως από το 2015 θα ξεκινήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο και σε όλα τα Ταμεία, με την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος. Συγκεκριμένα, τα χρόνια από το 2011 έως και το 2014 θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα (δηλαδή με μέσο συντελεστή 1,2% για την αναλογική σύνταξη). Ωστόσο, τα χρόνια που έχουν διανυθεί έως και το 2010 θα υπολογίζονται με βάση το ισχύον σύστημα. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πενταετία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ