Τρεις ιστορίες ντροπής

1 Ο 29χρονος Χ.Κ. πάσχει από ψυχωτική συνδρομή. Λόγω ψυχοκινητικής διέγερσης, με κίνδυνο εκδήλωσης αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, κι επειδή ο ασθενής αρνείται να δεχτεί βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας (επομένως, τόσο η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας όσο και το Κέντρο Υγείας δεν έχουν δικαιοδοσία να προβούν σε θεραπευτικούς χειρισμούς), εκδίδεται εισαγγελική εντολή από την Εισαγγελία Σύρου για εξέταση από ψυχίατρο και ενδεχόμενη ακούσια νοσηλεία (έπειτα από καταγγελία της μητέρας). Η εντολή εκτελείται από αστυνομικό όργανο, με σημαντική δυσκολία στον κατάλληλο χειρισμό του ασθενούς (λόγω της κατάστασής του και της έλλειψης ειδικής εκπαίδευσης) και με αποτέλεσμα τον έντονο στιγματισμό του ασθενούς στην τοπική κοινωνία. Το δρομολόγιο για Σύρο είναι δύο ημέρες μετά και ο ασθενής στο διάστημα αυτό βρίσκεται στο κρατητήριο του νησιού, όπου νομικά δεν υπάρχει δικαιοδοσία ιατρού από δημόσιο φορέα να παρέμβει.

2 Δύο παιδιά 4 και 7 ετών, της οικογένειας Λ.Μ., με μητέρα εξαρτημένη από ουσίες και πατέρα απόντα (χωρίς σημεία ενδιαφέροντος). Εισαγγελική εντολή για τη διερεύνηση της καταλληλότητας της μητρικής γιαγιάς για την ανάληψη της επιμέλειας ή, σε άλλη περίπτωση, για την εισαγωγή των δύο παιδιών σε ίδρυμα. Η μητρική γιαγιά ήταν όντως ακατάλληλη, θα μπορούσε όμως με τη βοήθεια κοινωνικής λειτουργού και παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών να γίνει μια προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί ο εγκλεισμός σε προνοιακό ίδρυμα και να μη χωριστούν τα παιδιά. Η απουσία υποστηρικτικού πλαισίου παρέπεμψε το περιστατικό στο «Αγία Σοφία».

3 Ο Β.Κ., ασθενής από τη Σίφνο κρίνεται αναγκαίο να μεταφερθεί σε ψυχιατρικό τμήμα με τη διαδικασία της ακούσιας προσαγωγής. Ο ασθενής, με συνοδεία αστυνομικού οργάνου, ξεκινάει το ταξίδι προς τη Σύρο, στην οποία βρίσκεται το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κυκλάδων και η αρμόδια Εισαγγελία. Για τη μεταφορά υπάρχουν δύο τρόποι: Απευθείας σύνδεση μεταξύ Σύρου και Σίφνου υπάρχει δύο φορές την εβδομάδα, με το επιδοτούμενο δρομολόγιο «Παναγία Χοζοβιώτισσα» και διαρκεί 6 ώρες, καιρού επιτρέποντος. Στο πλοίο αυτό δεν υπάρχουν καμπίνες και η μεταφορά γίνεται κοινή θέα τόσο στο λιμάνι όσο και στη διάρκεια του ταξιδιού. Εάν δεν εκτελείται απευθείας δρομολόγιο προς Σύρο, ακολουθείται το δρομολόγιο προς Πειραιά, το οποίο και πάλι καιρού επιτρέποντος είναι ανά δύο ημέρες και διαρκεί περίπου πέντε ώρες. Αφού φτάσουν στον Πειραιά, τόσο ο ασθενής όσο και ο αστυνομικός θα πρέπει να διανυκτερεύσουν ώστε να πάρουν το πρωινό δρομολόγιο για Σύρο, διάρκειας περίπου 4 ωρών. Αφού φτάσουν στη Σύρο, η Εισαγγελία θα διατάξει την ψυχιατρική εξέταση από το Γ.Ν. Σύρου, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει για πλήρη ψυχιατρική νοσηλεία τον ασθενή. Στη συνέχεια ο ασθενής με τη συνοδεία του αστυνομικού ξαναταξιδεύει προς Πειραιά, προκειμένου να νοσηλευθεί τελικά σε ψυχιατρικό τμήμα της Αττικής ή του Πειραιά.